www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Curtea de Conturi castiga definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte; clientii bancii nu mai pot sa-si incaseze prima de stat, blocata din 2015 (Actualizat)

Autor: Bancherul.ro
2018-10-05 17:00

Curtea de Conturi a castigat definitiv, la Inalta Curte de Casatie, procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, pe care a acuzat-o ca a acordat ilegal prima de stat in valoare de pana la 25% pe an din economiile clientilor, astfel ca acestia isi vor putea primi banii aferenti primei de stat, blocati din 2015.


Cele doua banci pentru locuinte din Romania (BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) au fost acuzate de Curtea de Conturi, in urma unui control desfasurat la finalul anului 2015, ca au primit subventii publice pe care le-au utilizat pentru a obtine profituri, investindu-le in principal in titluri de stat, in loc sa le plaseze in credite imobiliare, conform scopului OUG 99 din 2006 privind functionarea acestor banci speciale.


Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, marea majoritate fiind incasate de BCR (608 milioane lei), din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.


Prima de stat de 25% pe an din valoarea economiilor clientilor depuse la bancile pentru locuinte ar fi trebuit acordata de banci doar daca prima ar fi fost utilizata in domeniul locativ, a sustinut Curtea de Conturi, invocand prevederile OUG 99/2006, potrivit careia „pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani, fara a fi necesara justificarea utilizarii in scop locativ a sumei economisite”.


Prevederea legala era insa neclara, intrucat nu spunea clar daca trebuie sau nu justificata prima de stat sau aceasta se considera a face parte din suma economisita, cum au interpretat bancile.


Curtea de Conturi a considerat ca prima de stat ar fi trebuit justificata in scop locativ, in timp ce bancile au sustinut contrariul, motiv pentru care au contestat in justitie acuzatiile Curtii de Conturi si au obtinut castig de cauza atat la prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte, printr-o decizie definitiva pronunta in 3 octombrie, in urma recursului facut de Curtea de Conturi.


ACTUALIZARE


In momentul publicarii, articolul facea referire la o pronuntare a instantei supreme in favoarea bancii privind suspendarea deciziei Curtii de Conturi, prin care a obligat banca, printre altele, sa recupereze de la clienti prima de stat platita pana in 2015, considerata ilegala, pana la judecarea dosarului pe fond, care priveste legalitatea acordarii primei de stat.


Ulterior insa, in procesul pe fond, Curtea de Conturi a castigat definitiv procesul cu BCR Banca pentru Locuinte (vezi aici detalii).


Efectul unei sentinte definitive pe fond 


Dupa ce Curtea de Conturi a castigat definitiv procesul pe fond, prima de stat nu va putea fi deblocata si incasata de clientii BCR Banca pentru Locuinte.


Ministerul Dezvoltarii a blocat virarea primei de stat clientilor celor doua banci, dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015.


Intre timp, legea bancilor pentru locuinte a fost modificata de Parlament si prevede explicit obligatia clientilor bancilor pentru locuinte de utiliza prima de stat pentru scopuri locative.


Mai exact, legea prevede urmatoarele: "Pentru a beneficia de prima de stat... clienţilor li se pune la dispoziţie soldul economisit, la solicitarea 6 acestora, iar pentru a beneficia de prima de stat aceştia au obligaţia ca în termen de maximum 6 luni de la încasarea soldului economisit, să prezinte băncii documentele justificative privind utilizarea în scop locativ, a unei sume cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia. În cazul în care utilizarea sumei cel puţin echivalente cu cuantumul primei de stat şi a dobânzii aferente acesteia în scop locativ nu este dovedită de clienţii băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, în termenul stabilit, aceasta nu va fi pusă la dispoziţie clientului şi se va restitui Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”