Dobanda medie la creditele ipotecare acordate de cele mai mari sapte banci romanesti (Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING si CEC Bank) a crescut cu aproape un punct in acest an, de la 6,10% cat era in ianuarie, la 7,03% in prezent.
Cele mai mici dobanzi (DAE-indicatorul pentru costul total al unui imprumut) le au in prezent, in ordine, ING – 6,28%, CEC Bank – 6,44% si Unicredit – 6,49%, urmate de BCR si Banca Transilvania, cu 6,91%, Raiffeisen Bank – 7,07% si BRD – 9,14%.
BRD are o dobanda cu peste doua puncte mai mare pentru ca este o rata fixa pe toata perioada de creditare, comparativ cu Unicredit, unde dobanda este fixa doar cinci ani, Raiffeisen – dobanda fixa pe 7 ani si BCR – dobanda fixa pe 7 ani. La ING, CEC si Banca Transilvania, dobanzile sunt variabile.
Credit Europe Bank are cea mai mica dobanda (DAE) dintre cele 15 banci luate in calcul: 6,09%, datorita faptului ca banca nu are alte comisioane in afara dobanzii (2,66% marja fixa, plus ROBOR la 3 luni). Dintre creditele cu dobanda variabila, cea mai mare o gasim la Garanti Bank: 7,44%.
Ratele de dobanda la toate cele 15 banci sunt insa destul de apropiate, in general intre 6% si 7%, iar daca ne uitam la diferenta de costuri intre o DAE de 6% si una de 7%, vedem ca nu este prea mare: ratele lunare sunt intre 1.150 de lei si 1.250 de lei, asadar diferenta e de numai 100 de lei.
Se poate spune, asadar, ca exista un nivel de costuri destul de omogen in cazul ofertelor de credite imobiliare, atat intre bancile mari, cat si intre cele medii sau mai mici. Cu alte cuvinte, nu se poate spune ca exista vreo banca sau grup de banci care sa faca diferenta in privinta costului unui credit imobiliar in lei.
Dobanzi mai mici pentru creditele ipotecare pot fi obtinute in cazul cumpararii sau constructiei de locuinte ecologice sau verzi, cum mai sunt cunoscute. Motiv pentru care unele banci au lansat si ele asa-zisele credite verzi.
De exemplu, Banca Transilvania ofera o reducere de un sfert de punct (0,25%) la dobanda standard pentru creditul verde, care se acorda in cazul imobilelor construite incepand cu anul 2.000, cu certificate energetice A sau B superior.