www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking

Autor: Bancherul.ro
2018-07-10 11:33

Alior Bank si CEC Bank sunt bancile cu cele mai mici comisioane pentru un cont curent standard, cu card si aplicatiile de internet/mobile banking, la polul opus fiind BRD si Unicredit, care au cele mai mari costuri, conform unei statistici realizate de Bancherul.ro.


Statistica a luat in calcul un numar de 15 din cele mai importante comisioane bancare ale celor 21 de banci din Romania care ofera servicii financiare pentru persoane fizice, si anume:


- administrarea lunara a unui cont curent
- emiterea unui card de debit
- administrare lunara a cardului de debit
- interogarea soldului la bancomatul (ATM) propriu
- interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania
- interogarea soldului la bancomatele altor banci din strainatate
- retragere numerar la bancomatul propriu
- retragere numerar la bancomatele altor banci din Romania
- retragere numerar la bancomatele altor banci din Uniunea Europeana (UE)
- administrare lunara internet banking
- administrare lunara mobile banking
- incasari intrabancare (intre conturile aceleiasi banci)
- incasari interbancare (intre conturile a doua banci diferite)
- plati intrabancare online
- plati interbancare online


Costul mediu al acestor comisioane este de 41,8 lei.


In top 3 al celor mai ieftine banci se afla, in ordine: Alior Bank, cu 13 lei, CEC Bank, cu 18,5 lei si Patria Bank, cu 26,5 lei.


CEC Bank a devenit cea mai ieftina banca dintre institutiile mari de credit, dupa ce la inceputul lunii aprilie dupa ce a decis sa elimine comisioanele de retragere a banilor de pe card la orice bancomat din Romania si din Uniunea Europeana, precum si comisioanele pentru verificarea sumelor existente in contul de card (interogarea soldului).


CEC Bank este astfel cea mai ieftina banca din Romania pentru utilizarea unui card de debit.


Costul unui card de debit CEC Bank este de 8 lei, de patru ori mai mic decat un card ING (31 lei) sau Banca Transilvania (33,5 lei), de peste 6 ori mai scazut decat un card BCR si de 10 ori mai redus fata de un card BRD sau Raiffeisen, conform unei analize comparative a unui numar de 11 comisioane standard pentru cardurile de debit emise de toate cele 21 de banci din Romania care au in oferta astfel de carduri. (vezi aici detalii)


In top 3 al celor mai scumpe banci se afla BRD, cu 69,7 lei, Unicredit, cu 63,3 lei si Idea Bank, cu 60,5 lei. Este vorba, asadar, de costuri cu pana la de cinci ori mai ridicate decat ale celor mai ieftine banci.


Concret, comisioanele BRD (69,7 lei) sunt de aproape sapte ori mai mari decat ale CEC Bank (18,5 lei).


Atentie la ofertele cu 0 comisioane!


Trebuie precizat ca acest clasament a luat in calcul comisioanele standard ale bancilor, nu cele din oferte sau cele valabile in cadrul pachetelor de produse si servicii.


Asta pentru ca tarifele din cadrul ofertelor sau pachetelor speciale sunt valabile doar in anumite conditii, precum incasarea salariului sau altor venituri recurente, precum si efectuarea unor operatiuni, precum platile online.


De exemplu, oferta ING pentru retrageri gratuite de la orice bancomat este valabila doar pentru cei care incaseaza lunar in cont minim 700 de lei si, in plus, efectueaza o plata cu cardul prin aplicatia de internet/mobile banking.


Comparativ, cu cardurile CEC Bank se pot retrage de asemenea bani de la orice bancomat fara comision, dar fara nicio conditie, indeferent de cati bani incasezi pe card si chiar daca nu faci plati online.