www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, este “foarte ingrijorat” de situatia politica din Romania si vede viitorul tarii pe termen lung “foarte instabil”

Autor: Bancherul.ro
2018-05-06 20:59

Andreas Treichl, seful bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca locala, se declara foarte ingrijorat de situatia politica din Romania. Mai mult, el considera ca pe termen lung situatia tarii va fi „foarte instabila”.


Cu toate acestea, bancherul austriac a remarcat ca apetitul investitorilor in economia romaneasca este in crestere, in ciuda zgomotului politic. Chiar si BCR este dispusa sa acorde mai multe credite firmelor, dupa ce in ultimii ani a fost mult mai prudenta decat alte banci, concentrandu-se pe imprumuturile imobiliare si de consum pentru populatie.


“Suntem foarte ingrijorati de situatia politica din Romania, care este foarte neclara. Niciun aspect pe care noi l-am criticat in trecut nu s-a schimbat si avem putine sperante ca ceva se va intampla in viitorul apropiat care sa ne aduca mai mult confort cu privire la perspectiva stabilitatii politice”, a declarat Treichl, in cadrul unei conferinte cu analistii straini, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din primul trimestru.


Atitudinea sefului Erste Bank este diferita de cea de anul trecut, cand declarase ca nu este ingrijorat de instabilitatea politica din Romania, intrucat “este job-ul nostru sa facem fata oricaror schimbari”. Pe de alta parte, el a reluat atunci avertismentele privind ritmul scazut al investitiilor in infrastructura si in atragerea de fonduri europene, o critica pe care a tot repetat-o in ultimii ani. (vezi aici detalii


Treichl, ca si alti economisti si analisti, a criticat de mai multe ori Romania pentru faptul ca nu reuseste sa faca suficiente investitii in infrastructura si sa atraga mai multe fonduri europene, cu toate ca bancile ar fi dispuse sa contribuie cu co-finantarile necesare.


“Romania are nevoie disperata de infrastructura si are la indemana toate mijloacele necesare pentru a o construi, tot ce mai are de facut este sa le puna in practica, macar in ultimul ceas. Vrem sa ajutam la cresterea ratei de absorbtie, vrem sa ajutam la realizarea investitiilor de infrastructura”, spunea seful Erste Bank, in 2012.  


Investitiile cresc, in ciuda instabilitatii politice


Prognoza sefului Este Bank privind viitorul sumbru al tarii nu este insa impartatita de investitori, care se simt “foarte confortabili” in Romania, iar banca nu are incotro decat sa-i urmeze, dupa cum recunoaste chiar el.


“Dar tinand cont de ceea ce se intampla in special in Polonia, dar si in Cehia si Slovacia, partial si in Ungaria, si de faptul ca investitorii din anumite industrii, nu din toate, se simt foarte confortabil, credem ca putem beneficia in continuare de avantajele afacerii din Romania, unde taxele si salariile reduse in comparatie cu alte tari atrage investitori. Vedem o revenire a activitatii in sectorul imobiliar comercial, unde preturile au crescut, vedem o activitate mai intensa a IMM-urilor. Astfel ca suntem acum mai confortabili in a acorda credite firmelor locale. De aceea, ne-am imbunatatit sistemele de creditare si suntem dispusi sa ne asumam mai multe riscuri”, a precizat Treichl.


El a recunoscut ca in ultimii ani BCR a fost in urma altor banci in privinta finantarii firmelor, insa acum este in ton cu piata.


“In timp ce in ultimii ani am fost cu mult in urma pietei in privinta creditarii firmelor, acum crestem in acelasi ritm cu piata. Asta nu are insa nicio legatura cu perspectiva pe termen lung a Romaniei, credem in continuare ca este foarte instabila”, a mai spus Treichl.


BCR a anuntat in comunicatul privind rezultatele din primul trimestru ca a acordat firmelor credite noi in valoare de 259 milioane lei, de sapte ori mai putine decat imprumuturile de consum si imobiliare pentru persoanele fizice, care s-au ridicat la 1,79 miliarde lei. (vezi aici detalii)


BCR a obtinut un profit net de 252 milioane lei in primul trimestru din acest an, in crestere cu 28% fata de anul precedent, datorita cresterii veniturilor din dobanzi, comisioane si tranzactionare. Profitul BCR este mai mic decat al Bancii Transilvania (389 milioane lei) si al BRD (414 milioane lei).