Banca Transilvania este singura banca din Romania care nu respecta legea contului de baza, desi au trecut deja trei luni de la intrarea in vigoare a acesteia, in 27 ianuarie 2018.
Legea nr. 258 din 2017 privind contul de baza (Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază) este o transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/92/UE.
Legea are ca scop cresterea intermederii financiare (Romania fiind pe ultimul loc in Europa in aceasta privinta), astfel ca impune bancilor sa permita persoanelor care nu mai detin un cont bancar sa-si deschida un cont cu comisioane mult mai putine si mai mici decat pentru un cont standard.
Concret, un cont de baza nu va avea comisioane pentru deschiderea si inchiderea acestuia si nici pentru retragerile de bani de la ghisee si bancomatele din tara si statele Uniunii Europene.
Cei cu venituri mici, denumiti “consumatori vulnerabili”, cu salarii de maxim 60% din venitul mediu brut, adica sub 2.000 de lei brut (1.500 lei net) in prezent, vor beneficia de facilitati suplimentare: vor avea 0 comisioane si pentru administrarea unui cont de baza, nu doar pentru deschidere si inchidere, si vor putea face lunar cate 10 plati sau transferuri de bani la ghisee sau online, pe teritoriul UE, adica atat in tara (in lei) cat si in alte tari europene (in euro). In schimb, ei nu vor beneficia de retrageri gratuite de pe carduri la bancomatele din strainatate, ci doar la cele din Romania.
Bancile romanesti nu s-au aratat foarte grabite sa respecte lege, pentru ca probabil ca nu le convine sa incaseze mai putine comisioane, desi ar putea castiga mai multi clienti: doar cinci banci, din cele 21 care ofera servicii pentru persoane fizice, au oferit posibilitatea de a deschide un cont de baza, in a doua zi de la intrarea in vigoare a legii. (vezi aici detalii)
Ulterior toate bancile s-au conformat legii, cu destul de multe poticniri si chiar ilegalitati (vezi aici cazul Raiffeisen), cu o singura exceptie: Banca Transilvania (BT), cu toate ca este a doua mare banca romaneasca.
Unde a ascuns BT contul de baza
Am tot cautat pe site-ul BT, dupa intrarea in vigoare a legii, oferta sa pentru un cont de baza, dar fara rezultate. In final, i-am intrebat pe responsabilii cu comunicarea ai BT, in 19 februarie, de ce banca nu are o oferta de cont de baza.
Raspunsul a venit doua luni mai tarziu (!) in 18 aprilie: “Informatiile sunt publice pe pagina bancii, aici. In ceea ce priveste noua terminologie, am implementat-o conform prevederilor legale.”
Pagina respectiva in care BT spune ca sunt disponibile informatiile privind contul de baza, greu de gasit pe site-ul bancii de un client interesat de un cont, este intitulata “CRS/ OUG113/2009 & OUG50/2010”, asadar nici macar nu face referire la legea contului de baza.
Pagina ofera informatii, in ordine, despre CRS (Standardul Comun de Raportare), OUG 113/2009, OUG 50/2010 si, in final, despre Legea 258/2017 privind contul de baza.
Datele despre Legea 258/2017 privind contul de baza cuprind informatii utile despre respectivul cont, precum si documente cu comisioanele conturilor si cereri pentru schimbarea contului.
Problema este ca pagina cu aceste informatii este greu de gasit chiar si de catre jurnalistii in cautarea de informatii despre banca, darmite de catre potentialii clienti ai bancii.
[3]
Contul de baza nu se afla nici in sectiunea de produse si servicii de pe site-ul BT, nici in brosura de comisioane
Informatiile despre contul de baza nu se regasesc acolo unde ar fi normal sa fie, adica in sectiunile bancii dedicate conturilor si cardurilor, ca la restul bancilor (vezi in fotografie exemplul BCR), nici in brosura de comisioane, care nu a mai fost actualizata din august 2017.
[1]
La toate celelalte banci, contul de baza si comisioanele aferente se regasesc in brosura cu toate comisioanele pentru serviciile bancare.
In brosura cu comisioanele BT, contul standard al bancii este denumit chiar “cont de baza”, ceea ce poate produce confuzie printre clienti cu privire la tipul produsului la care se face referire.
[4]
“De ce nu se regasesc aceste informatii in lista standard de comisioane a bancii si in pagina de pe site cu contul standard? La acest link nu le-am gasit nici macar noi, darmite clientii”, i-am intrebat pe cei de la BT. Probabil ca raspunsul va veni peste doua luni si numai daca le vom da un forward, ca data trecuta, sa le amintim.
Cei care vor sa-si deschida cont online nu pot alege un cont de baza
BT nu ofera potentialilor clienti care vor sa-si deschida online un cont posibilitatea de a beneficia de prevederile legii contului de baza.
Astfel, sectiunea de pe site-ul BT (bt-sign-up) de unde poti sa-si deschizi un cont cu card atasat nu contine informatii despre contul de baza nici in prezentarea generala a ofertei, nici in documentul privind conditiile generale de afaceri, nici in lista cu taxele si comisioanele aferente cardului.
Cu alte cuvinte, BT nu ofera potentialilor clienti posibilitatea de a-si deschide un cont de baza, ceea ce inseamna ca banca incalca Legea 258/2017.
[2]