www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR nu permite OTP Bank sa cumpere Banca Romaneasca

Autor: Bancherul.ro
2018-03-14 22:24

BNR a refuzat sa acorde OTP Bank autorizatia pentru a cumpara Banca Romaneasca, potrivit stirilor publicate de mai multe publicatii online romanesti, unele fara sa citeze vreo sursa (ZF.ro, Hotnews.ro), altele citand surse neidentificate (Profit.ro).


Informatia nu a fost confirmata nici de banca centrala, nici de OTP Bank, insa seful grupului OTP Bank a declarat recent, intr-o conferinta la Budapesta, ca are „presimtiri sumbre” cu privire la primirea acordului BNR, dat fiind ca acesta intarzie.


BNR a precizat recent, pentru Bancherul.ro, ca analizeaza „calitatea si soliditatea financiara” a OTP Bank Romania inainte de a-i da avizul pentru a prelua Banca Romaneasca, la sapte luni dupa incheierea tranzactiei dintre cele doua banci.


„Documentația privind evaluarea calităţii achizitorului potențial – OTP Bank Romania S.A., precum și a solidității financiare a acestuia în raport cu achiziționarea pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românești S.A. Membră a Grupului National Bank of Greece este în curs de analiză, în termenul legal stipulat de cadrul juridic în materie”, a precizat BNR, la solicitarea Bancherul.ro.


Care ar putea fi motivele refuzului 


Calitatea OTP Bank invocata de BNR se refera, in primul rand, la riscurile aferente bancii, cel mai important fiind riscul de credit.


OTP Bank este printre bancile cu cele mai multe credite neperformante. Banca a anuntat ca „rata creditelor neperformante a scăzut la 13,5% la sfârșitul lui 2017 (-3,9 puncte procentuale de la an la an).”


OTP nu a precizat gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante.


Comparativ, Banca Transilvania, care asteapta si ea aprobarea BNR pentru preluarea Bancpost, avea o rata a creditelor neperformante de numai 3,05%. Acelasi indicator, conform definitiei EBA, era de 6%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante de 70%.


BCR a terminat anul trecut cu o rata a creditelor neperformante de 8,1%, in scadere de la 11,8% fata de 2016, iar gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 92,7% în decembrie 2017.


La nivelul sistemului bancar, media ratei creditelor neperformante, conform definitiei EBA, a coborat la 6,40% in 2017, de la 9,46%.


OTP Bank are o problema delicata cu creditele neperformante, din cauza imprumuturilor in franci elvetieni, atat cele proprii, cat si ale clientilor Bancii Romanesti, in jur de 7.000. (vezi aici detalii)


In aceste conditii, probabil ca BNR are pretentii mai mari de la OTP Bank in privinta soliditatii sale financiare, care se masoara prin rata de solvabilitate, adica ponderea capitalului din totalul activelor.


Solvabilitatea OTP Bank a fost de 14,6% la finalul anului trecut, nivel apropiat de cel al anului precedent, desi banca-mamă a majorat capitalul sucursalei din România cu 125 milioane de lei (27 milioane euro) in ultimul trimestru. 


Comparativ, solvabilitatea Bancii Transilvania era de 17,49%, fără a include rezultatul anului 2017 si 21,16% cu profitul anului 2017 inclus.


BCR avea o solvabilitate de 21,3% la finalul anului trecut, iar media sistemului bancar era de 18,86%.


Asadar, OTP Bank sta mult mai slab la indicatorii de calitate si soliditate financiara comparativ cu cele doua banci, precum si cu media sistemului bancar.


Asa incat cel mai probabil bancii maghiare i s-a cerut sa-si mai majoreze capitalul social pentru a obtine unda verde de la "incapatanatii" de la BNR, care tin stacheta destul de sus, si bine fac.


OTP a dezvaluit recent si pretul platit pentru a cumpara Banca Romaneasca. (vezi aici detalii)