Presedintele BCR Chisinau, sanctionat pentru "incadrare ilegala a strainilor in campul muncii" |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-26 17:52 |
|
Preşedintele băncii BCR Chişinău SA a fost sancţionat de organele de drept ale Republicii Moldova "pentru încadrare în câmpul muncii pe teritoriul ţării a cetăţenilor străini fără autorizaţie eliberată în modul stabilit de legislaţia în vigoare".
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului moldovean de Interne, sancţionarea preşedintelui BCR Chişinău SA, Stelian-Dan Mocanu, cetăţean al României, a avut loc "ca urmare a verificării regimului de şedere a unui grup de cetăţeni români, care efectuau lucrări de montaj al panourilor de la bancomatele băncii".
În baza materialelor prezentate de ofiţerii Biroului migraţie şi azil, instanţa de judecată a sectorului Buiucani al municipiului Chişinău i-a aplicat administratorului BCR Chişinău SA, Stelian-Dan Mocanu, o amendă administrativă în valoare de 4.000 lei moldoveneşti pentru fiecare persoană angajată ilegal, valoarea totală a amenzii fiind de 16.000 lei (aproximativ 1.200 euro).
"Cei patru cetăţeni români, care activau ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, au fost recunoscuţi vinovaţi de încălcarea legislaţiei moldovene şi sancţionaţi în baza Codului cu privire la contravenţiile administrative cu aplicarea unei amenzi administrative în marime de 600 lei moldoveneşti pentru fiecare persoană", au decis autorităţile.
La sfârşitul anului trecut autorităţile moldovene au sancţionat prin expulzare cinci slujitori ai Mitropoliei Basarabiei pentru încălcarea regimului de şedere în Republica Moldova. Gestul, primul de acest fel în istoria Republicii Moldova, a fost explicat de autorităţile moldoveneşti prin faptul că preoţii nu au aveau permis de şedere şi permis de muncă. Ministrul-adjunct de interne de la Chişinău, Valentin Zubic, a negat categoric, într-o conferinţă de presă susţinută în decembrie 2007, că expulzarea preoţilor români ar avea vreo conotaţie politică, precizând că preoţii cu actele în neregulă au fost identificaţi în cadrul unui control în care au fost depistat şi 11 cetăţeni ruşi şi nouă cetăţeni ucraineni cu şedere ilegală în Republica Moldova.
"Nouă ne este indiferent dacă este preot de o confesiune sau alta, dacă este om de afaceri, student sau orice altceva - toţi cei care au fost depistaţi cu încălcarea regimului de şedere vor fi traşi la răspundere conform legislaţiei Republicii Moldova", a declarat atunci ministrul-adjunct de interne de la Chişinău.
Potrivit legislaţiei moldovene, cetăţenii străini sunt obligaţi să nu depăşească 90 de zile de şedere în Republica Moldova timp de 180 de zile. În cazul în care depăşesc această perioadă, ei au nevoie de permis de şedere pe care îl obţin făcând dovada unui loc de muncă.
Informaţia cu privire la sancţionarea administratorului de la banca BCR Chişinău intervine în condiţiile în care Ministerul de Externe de la Chişinău a dat publicităţii miercuri un comunicat în care avertiza autorităţile române să se abţină în perioada următoare de la declaraţii provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea şi integritatea ţării vecine. Ministerul de Externe de la Chişinău a înmânat instituţiei omoloage de la Bucureşti o notă verbală în care se spune că autorităţile Republicii Moldova dispun de informaţii privind "posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile, având drept pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării, în scopul de a tensiona relaţiile moldo-române".
Banca Comercială Română Chişinău S.A. şi-a început activitatea în Republica Moldova ca bancă universală la data de 22 octombrie 1998, cu un capital social de 24 milioane lei, care a fost majorat pe parcursul activităţii desfăşurate, ajungând în prezent pana la 130.000.000 lei. Banca Comercială Română Chişinău S.A. activează în baza Licenţei operaţionale de tip "B". Acţionar unic al BCR Chişinău S.A. este Banca Comerciala Română Bucureşti S.A.
Banca Comercială Română este cea mai mare bancă din România şi deţine în proportie de 100% capitalul Băncii de la Chişinău. În anul 2006 pachetul majoritar de acţiuni al Bancii Comerciale Române Bucureşti S.A. a fost procurat de către Grupul Financiar Erste, Austria.
|
|