Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat un profit net de 668 milioane lei in 2017, in scadere cu 36% (377 milioane lei) fata de anul precedent, la jumatate fata de principalii concurenti, Banca Transilvania, cu un castig de 1,2 miliarde lei si BRD, de 1,4 miliarde lei.
Sectorul bancar a stabilit anul trecut un nou profit record istoric, de 5,4 miliarde lei, in crestere cu 27% fata de 2016. (vezi aici detalii)
Cauza diminuarii castigului net al BCR o reprezinta, in primul rand, disparitia veniturilor din reversari de provizioane pentru riscul de credit, in valoare de 280 milioane lei, raportate pentru 2016. Anul trecut, BCR a inregistrat provizioane pentru credite neperformante de 32,4 milioane lei, care i-au diminuat usor profitul net.
Scaderea profitului BCR a fost determinata, dupa cum a precizat banca-mama, Erste Bank, si de inregistrarea unui impozit pe profit achitat statului mai mare decat in 2016, dupa ce in vara anului trecut fostul sef al ANAF, Ionut Misa, a lansat un asalt asupra bancilor, pe care le-a acuzat ca au facut evaziune fiscala prin vanzarile de credite neperformante si finantarile de la bancile-mama.
BCR a fost una dintre bancile controlate de ANAF careia i s-a stabilit sa plateasca mai multe impozite, astfel ca banca s-a conformat, insa a declarat ca va contesta in instanta decizia autoritatii fiscale. (vezi aici detalii)
BCR a ramas in urma la creditare si digitalizare
BCR a acordat anul trecut credite noi in valoare de 8,1 miliarde lei, in scadere fata de cele 8,8 miliarde lei din 2016, cu toate ca volumul de credite noi in lei acordate de banci a crescut anul trecut cu 5,6% (vezi aici statisticile)
Productia slaba de noi credite s-a reflectat intr-un avans modest al soldului total de credite nete din bilantul BCR, cu doar 100 milioane euro, de la 7,1 la 7,2 miliarde euro.
BCR a avut, de altfel, cel mai modest rezultat dintre subsidiarele Erste Bank in privinta creditarii, cu exceptia Croatiei. In Cehia, de exemplu, creditarea a crescut cu 3,6 miliarde euro. (vezi foto)
[1]
Pe de alta parte, depozitele atrase de la clienti de BCR au crescut cu 700 milioane euro, asadar de sapte ori mai mult decat creditele, de la 10,6 la 11,3 miliarde euro.
In aceste conditii, BCR a ajuns sa detina cel mai scazut raport credite/depozite dintre subsidiarele Erste Bank, de 63,7%, cu 10 puncte procentuale sub nivelurile din Cehia si Ungaria.
Seful Erste Bank, Andreas Treichl, crede ca un motiv pentru contraperformanta BCR in privinta creditarii este faptul ca banca nu este inca la un nivel de digitalizare optim, la nivelul grupului austriac, motiv pentru care principala prioritate in acest an va fi implementarea aplicatiei George si in Romania, in urmatoarele sase luni. (vezi aici detalii)
BCR a ramas in urma concurentilor Banca Transilvania, BRD sau ING in privinta digitalizarii, astfel ca ramane de vazut daca va reusi cu George sa revina in prim-plan.
In acelasi timp, BCR a continuat procesul de curatare a portofoliului de credite neperformante, in principal prin scoaterea acestora in afara bilantului (write-off), astfel ca soldul total a scazut cu peste 200 milioane euro, la 632 milioane euro, de la 839 milioane euro in 2016.