Dobanda medie la la creditele de consum acordate de cele mai mari sapte banci romanesti a ramas stabila in aceasta luna, ba chiar a scazut usor, la 12,78% pe an, de la 12,86% in ianuarie, pe fondul stabilitatii indicelui ROBOR si a concurentei dintre banci, in conditiile in care aproape toate isi promoveaza acest tip de imprumut.
Dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta, in 7 februarie, pentru a doua oara in acest an, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la la 2,25%, indicele ROBOR la 3 luni a crescut cu doar 0,10 puncte procentuale, de la 1,99% la 2,09% valoarea de astazi, in timp ce ROBOR la 6 luni a urcat cu 0,15 puncte, de la 2,27% la 2,42%.
Totusi, unele banci chiar au scazut dobanzile la credite, in contextul promotiilor derulate in aceasta luna. Este cazul BRD, care a redus Dobanda Anuala Efectiva (DAE) variabila la creditul de nevoi personale Expresso de la 12,68% la 9,77%, urcand astfel pe locul 1 in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi.
DAE este calculata pentru un credit standard de 23.000 de lei pe 5 ani, conform calculatorului de credit de pe site-ul BRD. Banca isi promoveaza in aceasta perioada, pe site-ul propriu, creditul de consum si cardul de credit.
Si BCR, cea mai mare banca romaneasca, isi face reclama, pe site-ul propriu, la creditul de consum, al carui cost ramane pe locul doi in topul celor mai mici dobanzi. Cu precizarea ca la creditul BCR dobanda este fixa, asadar fara riscul de a creste daca BNR va majora din nou dobanda de referinta, iar ROBOR o va urma.
Banca Transilvania, la randul sau, are pe prima pagina a site-ului invitatia de a lua un credit pentru nevoi personale, cu o DAE de 11,44%. Dobanda, este, de asemenea, fixa, un avantaj fata de un credit cu dobanda variabila.
De altfel, la Banca Transilvania dobanda fixa la creditele de consum este mai mica decat cea variabila, desi in mod normal ar trebui sa fie invers, intrucat banca isi asuma un risc de crestere a dobanzii, practicand o rata fixa pe o perioada de cinci ani.
La restul bancilor, dobanzile fixe sunt mai mari decat cele variabile.
Astfel, la CEC Bank, dobanda variabila la creditele de consum are o valoare de 11,40% (DAE), pe cand dobada fixa este mai mare cu aproape un punct: 12,29%. CEC Bank deruleaza o promotie, pana la finalul lunii martie, pentru creditele de consum cu dobanda fixa, pe care le acorda fara comisioane.
La fel si ING, care isi promoveaza in prezent creditul de consum cu rata fixa, pe care cei care au deja un cont la aceasta banca il pot obtine online, prin aplicatia de internet banking.
ING a majorat insa cu un punct dobanda standard la creditele de nevoi personale, la 12,95%, de la 11,95% cat era in ianuarie.
Raiffesen si Unicredit nu au modificat dobanzile in aceasta luna, cele doua banci avand oricum cele mai scumpe credite dintre bancile mari.
Astfel, dobanzile fixe la creditele acordate de Raiffeisen si Unicredit au valori de peste 15% pe an, cu 3 pana la 4 puncte procentuale mai mari decat la BRD, BCR, Banca Transilvania si CEC Bank.