Romanii au preluat conducerea de la straini in actionariatul Bancii Transilvania (BT), dar la o diferenta vizibia doar cu o reluare Hawk-Eye.
Capitalul romanesc detinea la finalul anului trecut o pondere de 50,72% din banca din Cluj, dupa ce in ultimii doi ani capitalul strain a fost majoritar, dar tot la limita liniei de mijloc.
Structura capitalului Bancii Transilvania era alcatuita astfel, la mijlocul anului trecut: cele patru SIF-uri detineau in jur de 15% din capitalul BT, romanii persoane fizice in jur de 17% din actiuni, iar firmele romanesti 14%, capitalul romanesc avand in total 46,49%.
Firmele straine aveau in proprietate cele mai multe actiuni TLV, de peste 51%, iar strainii persoane fizice aproape 2%, astfel ca strainii aveau in iunie 2017 o cota de 53,51% din actiunile TLV.
Ultima data cand romanii au fost la conducere era la mijlocul anului 2015, cand Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a redus cota in capitalul BT de la 14,33% la 11,47%. (vezi aici detalii)
Ponderea bancilor straine scade la 77%
In consecinta, ponderea bancilor straine din sistemul bancar romanesc a scazut la 77% la finalul lui 2017, de la 91% in septembrie 2017, conform ultimelor statistici publicate de BNR cu privire la indicatorii sistemului bancar.
Profitul bancilor romanesti a atins un record istoric de 5,6 miliarde lei in 2017, tort din care Banca Transilvania si-a adjudecat una dintre cele mai mari felii, de 1,2 miliarde lei, alaturi de BRD, care a castigat 1,4 miliarde lei. (vezi aici detalii)