Caderea indicelui Dow Jones al Bursei din SUA cu 7% in ultimele doua zile, cauzata, potrivit New York Times, de politica fiscala prociclica a guvernului american, prin masurile recente de scadere a taxelor, desi economia americana se afla in ascensiune, a afectat si actiunile firmelor romanesti, inclusiv pe cele ale bancilor.
Analistii economici atribuie caderea bursei americane raportului de vineri privind piata muncii, potrivit caruia salariile au inceput sa creasca, intrucat economia si-a atins potentialul maxim al numarului de locuri de munca, se arata intr-un articol al New York Times.
Cresterea salariilor sunt un motiv de bucurie pentru angajati si un motiv de lauda pentru politicieni, insa pentru investitori este un semnal al cresterii inflatiei si implicit a dobanzilor.
Presedintele american Donald Trump a implementat in decembrie 2017 un plan de reducere a taxelor in valoare de 1,5 trilioane dolari in vederea accelerarii cresterii economice, desi economistii au avertizat ca economia nu are nevoie de ajutor.
Economia americana creste incet dupa standardele istorice, insa nivelul redus al somajului arata ca, de fapt, cresterea economica este la potentialul maxim.
In aceste conditii, planul guvernului de stimulare a economiei ar putea avea ca efecte o supraincalzire a economiei, umflarea salariilor si a inflatiei, ceea ce ar putea determina banca centrala (Federal Reserve) sa majoreze dobanda mai rapid, pentru a atenua cresterea economica, astfel incat sa tina sub control inflatia.
De altfel, noul sef al Fed, Jerome Powell, si-a preluat oficial functia chiar in deschiderea sedintei bursiere de luni.
Si cresterea deficitului bugetar alarmeaza investitorii, intrucat guvernul american vrea sa imprumute in acest an 1 trilion de dolari, dublu fata de anul trecut, ca o consecinta a reducerii taxelor fara sa scada si cheltuielile.
Actiunile banci romanesti au scazut inca de la inceputul lunii, cu pana la 8%
Cutremurul de pe Bursa din America s-a resimtit, ca de obicei, in toata lumea, inclusiv la BVB, al carei indice BET a scazut cu 2,8% in primele doua zile din aceasta saptamana.
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au avut astazi o scadere de 2,37%, insa acestea s-au devalorizat permanent de la inceputul lunii februarie, in total cu 5,6%.
Actiunile BRD au avut o scadere mai redusa astazi, de 1,84%, dupa o devalorizare de 1,5% pe parcursul zilei de ieri.
Spre deosebire de TLV, titlul BRD a inceput o tendinda de scadere mai devreme, inca din 23 ianuarie, moment din care a pierdut in total 8% din valoare pana astazi.
Actiunea BRD a pierdut astfel intreg castigul din primele doua luni din acest an: valoarea unei actiuni era de 13 lei in prima zi din 2018, peste nivelul de astazi, de doar 12,78 lei.
In cazul TLV, valoarea actiunii de astazi, de 2,26 lei, se afla inca peste nivelul inregistrat la inceputul anului, de 2,17 lei.
Fata de anul precedent insa, valoarea unei actiuni TLV este mult mai mica: in 7 februarie 2017, o actiune TLV valora 2,48 lei, fata de 2,26 lei la cat a ajuns astazi.
Daca ne uitam la grafice, vedem ca ambele actiuni au avut o tendinta de crestere pe parcursul primei jumatati a anului trecut, insa din august, odata cu intensificarea crizei politice si inrautatirii unor indicatori financiari (cresterea cursului si inflatiei) au intrat pe o tendinta de scadere continua, pana la finalul anului.
In prima luna din acest an ambele actiuni au avut o crestere sustinuta, insa spre finalul lunii au inceput un nou ciclu de scadere, accentuat acum de scaderea Bursei americane.
Actiunile Patria Bank (PBK) au scazut, la randul lor, cu 1,52% pe parcursul zilei de astazi. Valoarea unui titlu PBK (0,16 lei) este aproape neschimbata fata de cea inregistrata la inceputul anului.