Preluarea Bancpost este o tranzactie foarte profitabila pentru Banca Transilvania (BT), desi banca din Cluj nu va inregistra un castig la fel de mare ca cel de pe urma cumpararii Volksbank, in 2015, in valoare de 1,6 miliarde lei.
"Un avantaj principal al achizitiei Bancpost sunt sinergiile veniturilor cat si a costurilor. Nu cumparam alta banca pentru a pune presiune pe costurile BT. Credem ca e o tranzactie foarte profitabila pentru BT si ationari precum si pentru clientii Bancpost", spune directorul general al BT, Omer Tetik.
El a precizat ca Bancpost are clienti loiali, multi au conventii de salarii, exista si multi clienti IMM, asadar sunt similiaritati cu clientii BT.
In plus, BT nu va plati nici impozit pe castigul rezultat din Bancpost, la fel cum a facut si in cazul Volksbank, cu toate ca ANAF s-a impotrivit si a decis ca banca sa achite impozit. BT a contestat in instanta decizia ANAF si a avut castig de cauza in primul proces, pe fond. (vezi aici detalii)
Banca Transilvania (BT) a semnat in 24 noiembrie 2017 cu banca greceasca Eurobank acordul de preluare a subsidiarei acesteia, Bancpost, tranzactie prin care banca din Cluj devine cea mai mai mare din Romania dupa valoarea activelor, depasind BCR.
BT avea la finalul lunii septembrie active de 55,1 miliarde lei, iar valoarea activelor preluate de la Bancpost se ridica la 11,6 miliarde lei, conform comunicatului BT, astfel ca dupa incheierea tranzactiei totalul activelor BT va ajunge la 66,7 miliarde lei.
BCR, cea mai mare banca din Romania, avea in septembrie active de 66,4 miliarde lei, asadar cu 0,3 miliarde lei mai putin decat detin cumulat BT si Bancpost.