BNR a decis astazi sa injecteze in piata bancara un volum important de lichiditati, de 5,8 miliarde lei, dupa ce saptamana trecuta a mentinut un deficit de lichiditate, in absenta unei operatiuni repo saptamanale, astfel ca dobanda ROBOR overnight a urcat cu peste un punct, de la 1,59% la 2,79%, depasind astfel cu un punct dobanda de referinta a BNR, de 1,75%.
De asemenea, dobanzile pe termen scurt le-au depasit destul si pe cele pe termen lung (ROBOR overnight de 2,27% iar ROBOR la 3 luni de 2,18%), avand loc asa-numita inversare a curbei randamentelor, un indiciu pentru existenta unui deficit temporar de lichiditate.
Este cel mai mare volum de lichiditati injectate de BNR pe piata bancara in cadrul operatiunilor repo, prin care banca centrala cumpara titluri de stat de la banci, pe care acestea le rascumpara dupa o saptamana, dupa cel din 3 octombrie, cand BNR a furnizat o suma de 9,3 miliarde lei, pentru prima data dupa mai bine de doi ani, odata cu aparitia brusca a unui deficit de lichiditate, care a determinat cresterea rapida a dobanzilor.
Injectia masiva de lichiditate de astazi si-a facut imediat efectele: ROBOR O/N a scazut astazi la 2,11%, de la 2,79% cat era vineri, in timp ce ROBOR la 3 luni, indicele pentru dobanzile la creditele acordate de banci populatiei si firmelor, a ramas la 2,18%.
In lipsa lichiditatilor de la BNR, bancile care aveau nevoie de mai multi bani saptamana trecuta au fost nevoite sa recurga la imprumuturi de la alta banci, de pe piata interbancara. Astfel ca lunea trecuta, in lipsa unei operatiuni repo a BNR, volumul depozitelor pe piata monetara interbancara a sarit la 4,4 miliarde lei, de la 2,8 miliarde lei cat era vineri.
In consecinta, si dobanzile au urcat de la 1,07% la 1,39%, pentru a ajunge vinerea trecuta la 2,52%.
Deficitul de lichiditate din piata, care a determinat bancile sa mai vanda din resursele in valuta pe care le detin, a determinat si o usoara apreciere a leului, de la 4,6495 lei/1 euro in 13 noiembrie la 4,6400 vineri, pentru ca astai sa creasca iar la 4,6469 lei.
Cursul este sub presiune si din cauza debutului sezonului de cumparaturi pentru sarbatorile de iarna, cand se fac mai multe importuri pentru consumul in crestere, in timp ce sumele in valuta trimite in tara de romanii din strainatate sunt in scadere si oricum se acumuleaza abia spre final de an.
BNR a anuntat in urma cu doua saptamani o noua tactica de politica monetara, cu un curs valutar mai flexibil si o gestionare ferma a lichiditatii, adica un control mai strans al dobanzilor pietei in jurul celei de referinta.
Guvernatorul BNR declara atunci ca dobanzile pieteti bancare nu vor mai depasi cu mai mult de un punct dobanda de referinta, dar iata ca pe piata se pare ca exista un deficit mai mare de lichiditate decat se astepta BNR, astfel ca ROBOR overnight a depasit usor limita sugerata de guvernator. (vezi aici detalii)