www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Comisia Europeană (CE) va propune, masuri de stimulare a economiei: reducerea TVA si scadea dobanzii

Autor: Bancherul.ro
2008-11-25 15:28
Comisia Europeană (CE) va propune, miercuri, măsuri de stimulare a economiei, care includ reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA), şi va susţine reducerea dobânzii de politică monetară a Băncii Centrale Europene, situată la 3,25%, se arată într-un proiect al executivului european.

Varianta preliminară a documentului nu precizează valoarea planului de stimulare a economiei europene, grav afectată de recesiunea economică, dar Germania a anunţat săptămâna trecută că proiectul ar putea ajunge la 1% din Produsul Intern Brut (PIB) al UE, respectiv 130 miliarde de euro.

Forma finală a programului, destinat reducerii impactului crizei financiare mondiale asupra economiei UE, va fi decisă miercuri, după consultări dintre preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi reprezentanţii guvernelor statelor membre. Propunerile vor fi discutate cu ocazia summit-ului UE din 11-12 decembrie.

"Barroso este în prezent angajat într-un turneu diplomatic în diverse capitale ale UE cu scopul de a ajunge la un consens în ceea ce priveşte sumele pe care fiecare stat în parte le va putea suporta (...) În cele din urmă, statele din UE vor avea ultimul cuvânt, iar Barroso face doar ceea ce i s-a cerut de la bun început, şi anume un plan ambiţios de stimulare a economiei", potrivit unei surse UE citată de Reuters.

Schiţa de proiect include, de asemenea, şi alte reduceri de taxe.

"Taxele reduse în ceea ce priveşte impozitarea salariile mici ar putea impulsiona angajările, acordând astfel un ajutor celor mai vulnerabili din societate", se arată în acelaşi program.

Un asemenea proiect ar putea aduna, într-o formă coerentă, diversele programe anunţate deja de unii dintre membri Uniunii Europene.

Marea Britanie a hotărât, luni, o reducere a TVA cu 2,5 puncte procentuale la 15%, parte a unui program de stimulare a economiei în valoare de 12,5 miliarde de lire sterline.

Comisia Europeană a precizat că măsurile fiscale ar trebui sprijinite de reforme structurale care să corespundă nevoilor individuale ale fiecărui stat membru, ceea ce ar putea impulsiona cererea şi creşterea economică pe termen lung.