www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ministerul Finantelor anunta modificari ale Codului Fiscal privind masuri importante pentru cetateni

Autor: Bancherul.ro
2017-10-26 21:11

Ministerul Finanțelor Publice anunță că în ședința Guvernului României de astăzi, 26 octombrie 2017, a fost dezbătută în primă lectură Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit unui comunicat al ministerului, in care se mai arata urmatoarele:


Potrivit textului ordonanței, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de persoane/venituri: salariați, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor și cabinete individuale (ex. avocați, medici, notari), chirii, dobânzi, arendă, premii, activități agricole, investiții și venituri din alte surse.


Această ordonanță aduce noutăți importante și în ceea ce privește reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora de la angajatori la angajați. Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.


În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Acestea din urmă vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.


De asemenea, o altă simplificare adusă de această ordonanță în privința trecerii contribuțiilor sociale către salariați constă în faptul că din cele 9 contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar 3:


1) Contribuția pentru pensie (CAS) – plătită pentru salariat,
2) Contribuția pentru sănătate (CASS) – plătită pentru salariat,
3) Contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de angajator.


Totodată, menționăm că scad contribuțiile pentru condițiile la pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă:


- CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% (-2,3pp);


- CAS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33% (-3,3 pp).


În privința românilor care desfășoară activități independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc.), aceștia nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.


Alte măsuri importante prevăzute de Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, dezbătută în ședința de guvern de astăzi sunt:


· Creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim și care nu au persoane în întreținere deducerea personală crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea crește de la 100 lei la 160 lei;


· Majorarea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro, și includerea în acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfașoară activități exceptate în prezent;


· Transpunerea Directivei UE 1164/2016 privind externalizarea profiturilor prin:


- limitarea deductibilității dobânzilor;


- introducerea impozitării la ieșire, măsură care previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României;


- introducerea regulii antiabuz ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute din aranjamente abuzive;


- introducerea normelor privind societățile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plații impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.


· Extinderea confiscării și asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializând produse accizabile nemarcate - alcool și produse din tutun;


· Clarificarea faptului că sancționarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibilă doar dacă există probe că acesta avea informații certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat în relații comerciale.


NOTĂ:


Precizăm că textul Ordonanței de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice aici.