Din 1 octombrie a intrat in vigoare noul Regulament BNR nr.20/2009 modificat pentru a restrictiona creditele cu dobanzi ridicate, in special cele online, acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), insa acestea nu au ieftinit deloc costurile imprumuturilor.
In ziua in care a intrat in vigoare Regulamentul BNR, cele mai importante 10 IFN-uri active pe piata imprumuturilor online au mentinut dobanzile la credite la aceleasi niveluri ca pana acum, intre 1.341% si 5.237% (Dobanda Anuala Efectiva – DAE, care reflecta costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, calculata pentru un credit de 300 de lei pe 30 de zile).
Si asta in ciuda faptului ca restrictiile impuse de BNR par destul de drastice: cresterea de 10 ori a capitalului pe care un IFN trebuie sa-l detina in cazul in care acorda credite cu DAE peste plafoanele stabilite de BNR: 200% pe temen de maxim 15 zile, 100% pe periode intre 16 si 90 de zile sau 32,5% pe termen de peste 90 de zile sa dispuna de capital de 10 ori mai mare decat in prezent.
BNR ofera si un exemplu privind cerinta suplimentara de capital: la fiecare 100 de lei imprumutati la o DAE peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adica 67% din valoarea creditului. (vezi aici detalii)
De asemenea, IFN-urile care acorda credite cu dobanzi peste plafoanele stabilite in Regulamentul BNR vor fi trecute din Registrul General al IFN-urilor, unde se afla acum majoritatea acestora, fiind doar monitorizate, in Registrul Special, unde BNR le va si supraveghea, cum procedeaza si cu bancile.
Seful Patronatului IFN-urilor care acorda credite online, Ionut Stan, care conduce si Viva Credit, a declarat ca restrictiile BNR nu vor determina scaderea dobanzilor, intrucat nivelul acestora este cel corect. (vezi aici detalii)
Insa in comparatie cu dobanzile practicate de aceleasi IFN-uri in alte tari europene, costurile imprumuturilor din Romania sunt cele mai ridicate. (vezi aici detalii)
Pe de alta parte, dupa cum se vede si din tabel, nivelurile DAE practicate de IFN-urile care acorda credite online sunt destul de omogene: exista cinci IFN-uri (Viva Credit, Extra Simplu, Credit Fix, Fast Finance si Telecredit – toate membre ale Patronatului Creditului IFN, cu exceptia Credit Fix) care au fix aceeasi dobanda, respectiv 1,2% pe zi, ceea ce inseamna o DAE de 4.114% la un credit de 300 de lei pe 30 de zile.
Alte patru IFN-uri, printre care si doua internationale (Mozipo si Zaplo) au dobanzi putin mai mici: 0,8% pe zi la Moziposi 1,1% la Zaplo, insa diferentele nu sunt foarte mari.
De cealalta parte, Ferratum este putin mai scumpa, cu o dobanda de 1,29% pe zi.