www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR vine cu cea mai buna oferta pentru un cont de TVA, dar numai pentru platile online; la ghisee, CEC Bank si Unicredit au comisioane mai mici

Autor: Bancherul.ro
2017-09-21 22:13

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ieri ca va deschide gratuit conturi de TVA pentru clientii sai, care nu vor trebui sa achite comisioane nici pentru administrarea contului, nici pentru incasari si platile online, prin internet/mobile banking (cu exceptia comisioanelor BNR/Transfond: 0,51 lei pentru plati sub 50.000 de lei si 6 lei pentru sume mai mari).


Oferta BCR este astfel cea mai buna de pe piata, daca luam in considerare doar platile online, nu si cele prin ordine de plata pe hartie, achitate la ghiseele bancii.


BCR spune ca va deschide conturi TVA “automat pentru toți clienții persoane juridice plătitoare de TVA, fără a fi nevoie de o cerere suplimentară din partea companiilor. BCR va comunica imediat codul IBAN și condițiile de funcționare aferente. Companiile vor avea dreptul să opteze pentru păstrarea contului sau renunțarea unilaterală la acesta în termen de 90 de zile de la comunicare, pe întreaga perioadă neaplicându-se niciun comision de deschidere sau de administrare.”


Alte doua banci (CEC Bank si Unicredit) au anuntat zilele trecute oferte pentru conturi de TVA, pe care firmele platitoare de TVA vor fi obligate sa le deschida, de anul viitor, fie la banci fie la Trezorerie, conform noii legi privind plata defalcata a TVA (split TVA).


Ministerul Finantelor, primul interesat de problema conturilor de TVA, a anuntat ca firmele care-si deschid la Trezorerie cont de TVA, care este optional de la 1 octombrie si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, nu vor plati niciun comision.


CEC Bank, banca detinuta de statul roman, a fost prima dintre bancile comerciale care a venit, luni, cu o oferta de cont de TVA. Astfel, fata de un cont curent standard, contul de TVA oferit de CEC Bank este scutit de incasarile interbancare (din conturile altor banci). De asemenea, clientii bancii care detin un pachet de cont nu vor plati comision de administrare a contului de TVA, care este de 15 lei lunar.


Oferta CEC Bank era astfel cea mai buna de pe piata pentru un cont de TVA pentru clientii proprii si a cincea pentru un client nou, luand in considerare comisioanele de administrare a unui cont, incasarile de bani in cont si platile prin internet/mobile banking.


Tot luni, Unicredit a anuntat si ea o oferta pentru cont de TVA, fara comision de administrare pentru propriii clienti, comision al carui cost este in mod obisnuit 10 euro lunar.


Nici Unicredit nu percepe comisioane pentru incasari si plati intrabancare, astfel ca singura taxa de achitat ramane comisionul pentru plati interbancare: 5,51 lei la ghiseu/ 3,51 lei online pentru sume de pana la 499,99 lei, 7,51 lei la ghiseu/5,41 lei online pentru sume intre 500 si 9.999,99 lei, 16 lei la ghiseu/13 lei online pentru sume de peste 50.000 de lei.


Comisioanele interbancare ale Unicredit pentru un cont de TVA sunt insa mai mari decat cele ale CEC Bank si BCR.


BCR percepe comisioane pentru platile la ghisee, spre deosebire de CEC Bank si Unicredit


Dar pentru o comparatie mai exacta a ofertelor celor trei banci, trebuie sa luam in considerare si platile cu ordine de plata pe hartie, la ghisee, intrucat oferta BCR nu le cuprinde si pe acestea, spre deosebire de cele ale CEC si Unicredit, de aceea putem spune ca ofertele CEC Bank si Unicredit pentru un cont de TVA sunt mai bune decat cea a BCR, intrucat nici clientii care vor face plati la ghisee nu vor achita comisioane.


Astfel, clientii BCR care vor face plati la ghisee in contul de TVA vor trebui sa achite comisioanele standard: pentru platile intrabancare (BCR-BCR), comisionul cel mai mic este 4 lei pentru platile in valoare de pana la 1.000 de lei, 7 lei pentru cele de pana la 50.000 de lei si 10 lei pentru sume mai mari; pentru platile interbancare, comisioanele sunt mai mari, si anume 7,51/10,51/19 lei.


La CEC Bank, pentru platile intrabancare comisioanele pleaca de la 3 lei pentru sume de pana la 500 de lei, 7 lei pentru sume de pana la 50.000 de lei si 10 lei pentru sume mai mari, in timp ce la platile interbancare comisioanele sunt 6/9/18 lei, asadar mai mici decat la BCR.


La Unicredit, platile intrabancare la ghiseu au o valoare de 3 lei pentru o operatiune, indiferent de valoarea sumei transferate, in timp ce comisioanele la platile interbancare sunt de 5,51 lei pentru sume de pana la 499,99 lei, 7,51 lei pentu sume de pana la 9,999,99 lei, 10,51 lei pentru sume pana la 49.999,99 lei si 18 lei pentru sume de peste 50.000 de lei.


Insumate, comisioanele BCR ajung la 58,02 lei, la CEC Bank – 53 lei iar la Unicredit – 78,8 lei.


Restul bancilor nu au anuntat deocamdata oferte pentru conturile de TVA, astfel incat clientii acestora platitori de TVA vor avea de ales intre a deschide inca un cont bancar, cu comisioanele de rigoare (vezi tabelul) fie un cont de TVA la Trezorerie, care este gratis.


Firmele care vor prefera sa-si deschida un cont de TVA la banca vor avea de ales intre o plaja destul de larga de comisioane standard pentru un cont: de la 6,5 lei la ING si 12 lei la Banca Transilvania si Garanti Bank la peste 30 de lei in cazul bancilor mari, precum BCR, BRD si Raiffeisen.


Doua plati pentru o factura cu TVA


Firmele care vor avea de achitat facturi cu TVA vor fi nevoite sa faca doua ordine de plata: unul pentru valoarea produsului/serviciului fara TVA, iar altul doar pentru TVA. Bancile taxeaza platile catre Trezorerie ca o plata interbancara.


Pe de alta parte, unele firme vor fi nevoite sa apeleze la credite de la banci pentru a-si acoperi deficitele de lichiditate pe termen scurt acoperite in prezent de banii din TVA, care de acum inainte, odata intrati in contul de TVA, nu vor mai putea fi utilizati pentru alte scopuri.
Mai exact, pentru achitarea unei facturi se vor face, de anul viitor, o plata reprezentand valoarea produsului/serviciului in contul curent al firmei care a emis factura, iar a doua plata, reprezentand valoarea TVA a respectivului produs sau serviciu, intr-un nou cont de TVA pe care firmele platitoate de TVA sunt obligate sa-l deschida fie la o banca, fie la Trezorerie.


De exemplu, sa spunem ca firma x emite o factura de 119 lei, din care TVA-ul reprezinta 19 lei (19%). Firma care plateste factura, fie ca este sau nu platitoare de TVA, va trebui sa faca doua plati: 100 de lei in contul firmei care a emis factura iar suma de 19 lei in contul de TVA al aceleasi firme, cont pe care aceast va trebui sa-l deschida fie la banca fie la Trezorerie.


In cazul platilor cu cardul sau a substitutelor de numerar, firmele si persoanele fizice care efectueaza platile cu cardul nu vor trebui sa faca doua plati separate, ci una singura, ca acum, aici fiind obligatia firmei platitoare de TVA (furnizorul de produse si servicii) sa vireze contravaloarea TVA in propriul cont de TVA, in termen de 7 zile.