www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul celor mai ieftine conturi bancare pentru persoanele fizice: Libra Bank are cele mai mici comisioane, iar BRD cele mai mari

Autor: Bancherul.ro
2017-07-31 22:42

Costul unui cont bancar pentru persoane fizice, cu card de debit, serviciile de internet si mobile banking, precum si cele mai frecvente operatiuni, precum retragerile de numerar de pe carduri, incasarile de bani in cont si efectuarea de plati, variaza substantial, intre 11 si 48 de lei lunar.


Pe primul loc in topul celor mai ieftine banci se afla Libra Internet Bank, o mica banca specializata in finantarea micilor antreprenori si a profesiilor liberale, cu un cost lunar de doar 11 lei. Banca ofera gratis contul, cardul si serviciile de internet si mobile banking, iar pentru incasarea si platile online in lei nu percepe niciun comision.


De partea opusa, cea mai scumpa banca este BRD, cu un cost lunar de aproape cinci ori mai mare, 48 de lei: banca franceza isi taxeaza clientii pentru aproape fiecare serviciu oferit, cu exceptia interogarii soldului contului la bancomatele proprii, precum si incasarile si platile intrabancare (intre conturile BRD).


Incasarile si platile intrabancare (intre conturile aceleiasi banci) sunt gratis la aproape toate bancile romanesti, intrucat nu presupun costuri suplimentare cu decontarea intre banci, percepute de Transfond si BNR.


Cu toate acestea, inca exista banci care-si taxeaza clientii pentru aceste operatiuni, precum Unicredit, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Banca Transilvania.


Insa Banca Transilvania (BT) a anuntat astazi ca de maine, 1 august, renunta atat la comisionul pentru incasarile intrabancare (intre conturile BT), de 3 lei pentru fiecare operatiune, cat si la cel pentru platile intrabancare, de 2,5 lei.


BT se distanteaza astfel de principalii concurenti, bancile mari precum BCR, BRD sau Raiffeisen, in privinta costului unui cont cu card si serviciile de internet si mobile banking, de 27 lei lunar, comparativ cu 35 de lei la BCR, 36 lei la Raiffeisen sau 48 de lei la BRD.


Costul unui cont BT ramane insa dublu comparativ cu cele mai ieftine conturi, ale Libra Bank, de 11 lei, si ING Bank, de 13 lei.


BT are costuri mai mari decat BCR pentru clientii proprii


Pe de alta parte, BCR are costuri mai bune decat BT pentru propriii clienti: astfel, la BCR sunt gratis contul, cardul, interogarea soldului si retragerile de bani la ATM-urile BCR, precum si serviciile de internet si mobile bannking. In schimb, BCR isi penalizeaza drastic clientii care utilizeaza alte bancomate, dublu fata de BT.


In schimb, la BT platesti 0,3 lei (30 de bani) pentru fiecare introgare a soldului pe card la bancomatele BT, precum si abonament lunar la internet banking (1 leu) si mobile banking (4 lei).


In concluzie, daca aveti de ales intre un cont BCR si BT si preferati sa utilizati doar reteaua BCR, atunci e mai avantajos la BCR. Daca insa preferati sa folositi orice bancomat, e mai ieftin la BT sau, si mai ieftin, la ING, Libra Bank sau Garanti Bank.