Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nu detine depozite in lei, ci doar in euro si dolari, in ciuda faptului ca dobanzile pentru economiile in moneda nationala, desi au scazut la minime istorice de doar 0,8% pe an, raman mult mai mari decat cele pentru valuta, care se ridica abia la 0,1-0,2% pe an.
Guvernatorul BNR si-a pierdut interesul pentru depozitele in lei din 2012, cand si-a inchis depozitul in lei in valoare de 200.000 de lei deschis cu un an in urma, in conditiile in care dobanda medie la depozitele in lei pentru populatie a scazut de la 7% pe an in 2011 la 5% pe an in 2012.
Din 2012 pana in prezent, Isarescu nu si-a mai facut depozite in lei, ci doar in valuta, nemaifiind atras, probabil, de maruntisul pe care-l incasa pentru dobanzile tot mai mici.
De fapt, nici nu se poate spune ca guvernatorul economiseste, intrucat sumele de bani din conturile acestuia, atat in lei cat si in valuta, au ramas la aproximativ acealasi nivel ca anul precedent si cu doar 90.000 de lei peste valoarea din urma cu doi ani, in ciuda faptului ca Isarescu a obtinut anul trecut venituri anuale de 1,012 milioane lei de la Banca Nationala, in scadere usoara de la 1,144 milioane lei in 2015.
Din acesti bani, Isarescu a investit anul trecut 135.000 de lei in propria firma, SC Mar SRL, cu care administreaza podgoria din Dragasani, restul veniturilor neputand fi identificate in declaratia de avere, unde nu figureaza cu nicio datorie. Astfel ca se pune intrebarea daca nu cumva guvernatorul isi tine banii la saltea, in cazul in care nu-i foloseste pentru alceva, precum donatii sau acte de caritate.
Conform declaratiei de avere aferenta anului trecut, publicata pe site-ul BNR, Isarescu are trei depozite in euro la BCR si unul la Unicredit, in valoare totala de aproape 24.000 de euro, usor mai ridicata fata de anul trecut, cand a fost de 23.300 de euro.
Guvernatorul mai detine cate un depozit in dolari americani (USD) la aceleasi banci, in suma cumulata de 10.400 de dolari, de asemenea mai mare fata de anul precedent, cand era de 9.600 USD.
Pentru economiile in euro, Isarescu incaseaza in prezent de la BCR o dobanda de doar 0,01% pe an, daca depozitul este la termen de o luna, si 0,10% pe an daca depozitul este la termen de 12 luni.
Pentru depozitele in euro la Unicredit, dobanda incasata la depozitul pe o luna este tot de 0,01%, ca la BCR, iar la depozitul pe 12 luni este mai mare decat la BCR, de 0,15% pe an.
Pentru economiile in dolari, dobanda la depozitul pe o luna la BCR este 0,01%, fata de 0,30% la Unicredit, iar pentru depozitul la termen de 12 luni, dobanda la BCR este 0,20%, comparativ cu 0,9% la Unicredit.
Dupa cum se observa, in cazul depozitelor in dolari, dobanzile sunt destul de diferite la cele doua banci.
Din veniturile de 1 milion de lei de la BNR, guvernatorul a cheltuit 850.000 de lei
In privinta sumelor in lei detinute de guvernator in banci, tot la BCR si Unicredit, acestea sunt doar sub forma de conturi curente, nu si de depozite.
Astfel, Isarescu are conturi in lei cu o valoare totala de aproape 480.000 de lei, mai putin decat in anul precedent, cand suma conturilor se ridica la 495.000 de lei. In 2014, conturile in lei aveau o valoare de 388.000 de lei.
Ceea ce inseamna ca guvernatorul a avut cheltuieli importante de facut pe parcursul anului trecut, nereusind sa realizeze economii, desi a incasat de la BNR venituri totale de 1,012 milioane lei, in usoara scadere fata de anul precedent, de 1,144 milioane lei.
Isarescu a primit 34.000 de lei si de la Academia Romana, unde este membru titular, precum si 1.207 lei de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, pentru activitatea didactiva.
Din venitul anual de peste 1 milion de lei, Isarescu si-a imprumutat propria firma, SC Mar SRL, cu o suma suplimentara de 135.000 de lei fata de anul precedent, total imprumului acordat in nume personal ridicandu-se la aproape 475.000 de lei.
Diferenta de venituri incasate anul trecut de guvernator, de aproximativ 850.000 de lei, nu se regaseste in declaratia de avere, ceea ce inseamna ca acesti bani au fost au fost cheltuiti sau investiti de guvernator intr-un alt mod decat cele prevazute in declaratia de avere.