CSSPP a respins preluarea Omniasig Pensii de catre grupul BCR |
Autor: Asigurareamea.ro 2008-11-24 16:56 |
|
Arbitrul pensiilor private a respins în 13 noiembrie preluarea Omniasig Pensii de către BCR Leasing, parte a grupului Banca Comercială Română (BCR), care controlează al şaptelea jucător pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II), potrivit CSSPP.
La sfârşitul lunii septembrie, grupul Banca Comercială Română (BCR), care controlează al şaptelea jucător pe piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anunţat că s-a înţeles cu acţionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.
Valoarea Omniasig Pensii a fost estimată la circa 13-13,5 milioane euro.
"CSSPP a luat decizia respingerii cererii de aprobare a tranzacţionării acţiunilor deţinute de SC Omniasig Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA, TBIH Financial Services Group NV şi SC Omniasig Vienna Insurance Group SA către BCR Leasing IFN SA, pentru neîndeplinirea prevederilor art. 62, alin. (3) din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările şi completările ulterioare", potrivit biroului de presă al CSSPP.
Potrivit Legii menţionate, "calitatea acţionarilor trebuie să răspundă nevoii garantării unei gestiuni prudente şi sănătoase a fondului de pensii şi să permită realizarea unei supravegheri eficiente, în scopul protejării intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor".
Pâna în acest moment nu s-au mai emis decizii referitoare la operaţiuni de fuziuni şi achiziţii pe piaţa pensiilor private, potrivit Comisiei.
La 31 octombrie, Omniasig Pensii, care gestionează fondul Omniforte, avea active de 6,97 milioane lei şi 57.411 participanţi.
BCR Fond de Pensii, care gestionează fondul BCR, avea active de 19,11 milioane lei şi 120.868 participanţi.
În acest an, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. Ponderea va creşte anual cu câte o jumătate de punct procentual, până la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, într-un interval de opt ani.
Salariaţii cu vârsta de până la 35 de ani intră automat în sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), în timp ce pentru angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, participarea la pilonul II este opţională.
|
|