www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la cardurile de credit

Autor: Bancherul.ro
2017-06-13 23:39

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la cardurile de credit standard pentru persoanele fizice existente in oferta unui numar de 17 banci romanesti este de 26% pe an, inca o data mai mare decat costul unui credit de consum, reiese dintr-o analiza realizata de Bancherul.ro.


DAE, indicatorul care reflecta costul total al unui imprumut, difera insa foarte mult de la o banca la alta in ceea ce priveste cardurile de credit.


Astfel, cea mai mica DAE o gasim la cardul de credit emis de Libra Internet Bank, de 13,23%, iar cea mai ridicata, de 38,94%, de trei ori mai mare, este la CardAvantaj de la Credit Europe Bank.


Carduri de credit cu DAE pana in 20% exista in ofertele unui numar de patru banci: Libra Internet Bank (13,23%), CEC Bank (15,24%), Alpha Bank (17,99%) si Veneto Banca (18,60%).


La polul opus, in topul celor mai scumpe carduri de credit, cu DAE de peste 30%, se regasesc un numar de cinci banci: Credit Europe Bank (38,94%), Garanti Bank (34,40%), BCR (33,72%), Bancpost (32,16%) si Unicredit (31,94%).


Raiffeisen Bank si Banca Transilvania, care sunt liderii pietei de carduri de credit, practica dobanzi situate la mijlocul celor doua extreme: 24,68%, respectiv 26,77%.


Mai trebuie mentionat ca primele trei cele mai ieftine carduri de credit, oferite de Libra Internet Bank, CEC Bank si Alpha Bank, au dobanzi variabile, care se modifica in functie de evolutia pietei, pe cand cele mai scumpe trei carduri au dobanzi fixe.


Diferentele mari de dobanzi aferente cardurilor de credit reflecta un grad redus de concurenta pe aceasta piata, in ciuda faptului ca este vorba de un produs modern, la care bancile ataseaza tot mai multe servicii, precum discounturi si plati in rate cu dobanda 0 la platile in magazine.


In ultimul timp bancile isi promoveaza mai intens cardurile de credit, iar dat fiind ca exista diferente foarte mari de dobanzi, refinantarile ar putea fi prima optiunile a bancilor care vor sa atraga de la concurenta clienti care achita dobanzi de doua sau chiar trei ori mai ridicate.