Fondul Monetar International (FMI) critica Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru ca a exagerat cu interventiile pe piata valutara pentru a preveni deprecieri prea mari ale leului, cu scopul de a-i proteja pe romanii cu credite in valuta.
“Data fiind ponderea mare (60%) a creditelor in valuta, BNR a urmarit sa limiteze volatilitatea cursului de schimb si sa mentina stabilitatea financiara. Reprezentantii FMI au cerut insa BNR o mai mare flexibilitate a cursului de schimb, pentru conservarea rezervelor valutare internationale si protectia importriva socurilor, pledand in acelasi timp pentru instrumente mai ortodoxe de eliminare a excesului de lichiditate, precum emiterea de certificate de depozit. Interventiile BNR au ajutat la stabilitatea financiara, insa importanta acordata stabilitatii cursului de schimb nu a fost in total acord cu obiectivul de inflatie stabilit in cadrul programului”, se arata in raportul de tara al FMI publicat astazi.
BNR a fost criticata de FMI si pentru “divergenta considerabila dintre dobanzile interbancare si dobanda de politica monetara, care au slabit canalul de transmitere a politicii monetare si semnalele de transmitere a acesteia”.
“In acelasi timp, coridorul dintre dobanzile de politica monetara a fost prea larg, astfel ca nu a oferit un ghidaj suficient pentru dobanzile pietei”, se arata in raportul FMI.
FMI adauga ca BNR a ingustat progresiv coridorul dobanzilor incepand din octombrie 2014, pentru intarirea transmiterii politicii monetare. “Totusi, politica monetara acomodativa si reducerile rezervelor minime obligatorii (RMO) au produs un exces de lichiditate. Interventiile valutare pentru protejarea leului au mai redus din excesul de lichiditate, insa atat excesul de lichidiate cat si divergenta dintre dobanzile pietei si cea de politica monetara persista”, se mai arata in raportul FMI.