Raiffeisen Bank si-a injumatatit profitul net in primul trimestru din acest an, la 21 milioane euro, fata de 40 milioane euro cat era in ultimele trei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor estimate pentru programul de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF).
Astfel, provizioanele pentru riscul de credit au crescut cu 60% in primele trei luni, la 32 milioane euro, fata de numai 20 milioane euro inregistrate la finalul lui 2016.
Raiffeisen si-a majorat volumul de provizioane din cauza programului de conversie a creditelor in franci.
Iata precizarile bancii, facute la solicitarea Bancherul.ro:
"In 2017 T1, costul riscului a ramas relativ scazut, pe fondul unui comportament de plata bun al clientilor nostri, atat persoane fizice, cat si companii. Cresterea de provizioane din raportul publicat de Grup cu privire la rezultatele in Romania trebuie privita tinand cont de doua evenimente semnificative:
1. Provizioanele aferente legii "Darii in Plata" au fost inregistrate in categoria "efecte nerecurente" pana la decizia si motivarea deciziei CCR, deci neafectand provizioanele pentru riscul de credit. Ulterior, in 2017, aceste cheltuieli au fost raportate ca "provizioane pentru deprecierea creditelor", afectand astfel negativ costul riscului de credit, simultan cu o reversare in categoria de "elemente nerecurente".
2. Banca a desfasurat o campanie de conversie cu discount in moneda locala a creditelor denominate in CHF, pentru acei clienti cu un grad de indatorare ridicat si cu un comportament de plata bun. Provizioanele inregistrate in T1 aferente acestei campanii au afectat de asemenea negativ costul riscului."
Raiffeisen a scos in afara bilantului sau a vandut o parte din creditele neperformante, astfel ca soldul de credite acordate clientilor a scazut in primele trei luni cu 1,9% fata de decembrie 2016, la 4,733 miliarde euro.
Ce a raspuns Raiffeisen Bank, la solicitarea Bancherul.ro:
"Avem o preocupare permanenta pentru imbunatatirea calitatii portofoliului nostru de credite, atat prin intermediul unei strategii de risc prudente in ceea ce priveste creditele nou acordate, cat si prin masuri concentrate pe solutionarea portofoliului existent de credite neperformante. Acestea din urma sunt adresate prin eforturi de recuperare, restructurare, renegociere si potential prin vanzare de creante sau mutari in afata bilantului.
In primul trimestru din 2017, au avut loc mutari de credite in afara bilantului si de asemenea vanzari de creante catre companii de recuperare a creantelor, insa nu intr-o masura care sa influenteze semnificativ soldul total de credite sau costul riscului."
Veniturile din dobanzi au scazut cu 6% trimestrial, la 63 milioane euro, in timp ce veniturile din comisioane s-au redus cu 15%.
Venitul operational a avut o sadere de 15% trimestrial, la 107 milioane euro, in timp ce cheltuielile au avansat cu 13%, la 72 milioane euro.
In consecinta, profitul operational al Raiffeisen a scazut cu 43% fata de ultimul trimestru al anului precedent, la 35 milioane euro.
Rata creditelor neperformante a scazut usor la 8,1% in martie 2017, de la 8,2% in decembrie 2016, iar rata de acoperire a NPL a urcat usor, la 74,9%, de la 74,1%.
Activele totale au avansat cu 0,9%, la 7,670 miliarde euro.
Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 0,7%, la 5,838 miliarde euro, astfel ca raportul credite/depozite a scazut la 76%, cu aproape un punct fata de decembrie 2016.
Numarul clientilor Raiffeisen a avut o crestere importanta in primul trimestru, la un total de 2.309.141 milioane.
[1]