Citi va emite Trezoreriei SUA si FDIC actiuni preferentiale si garantii |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-24 14:53 |
|
Comunicatul Citi:
Citigroup Inc (NYSE simbol: C)
24 Noiembrie 2008
CITI ADAUGA BENEFICII DE CAPITAL IN VALOARE DE 40 MILIARDE DOLARI PRINTR-UN ACORD CU TREZORERIA SUA, REZERVA FEDERALA SI FDIC
Citi va emite Trezoreriei SUA si FDIC actiuni preferentiale si garantii
Premium-ul per garantie este de 10,61 dolari
Citi va primi beneficii de capital prin garantia guvernamentala
pentru active in valoare de 306 miliarde dolari
Citi is asigura accesul la multiple facilitati aditionale de lichiditate
New York - Citi (NYSE: C) a anuntat astazi ca a incheiat un acord cu Trezoreria S.U.A., Consiliul Rezervei Federale si cu Rezerva de Asigurare Federala (FDIC) privind o serie de masuri pentru consolidarea ratelor de capital ale Citi, reducerea riscului si cresterea lichiditatii, dupa cum urmeaza:
CAPITAL
* Trezoreria Statelor Unite va investi 20 miliarde dolari în actiuni preferentiale Citi sub Troubled Assets Relief Program (TARP).
* Citi va emite actiuni preferentiale pentru Trezoreria SUA si FDIC in valoare de 7 miliarde dolari ca plata pentru garantia guvernamentala cu privire la 306 de miliarde dolari in valori nobiliare, împrumuturi si angajamente sustinute de proprietati imobiliare rezidentiale si comerciale si alte active.
* Ca urmare a garantarii activelor, portofoliul in valoare de 306 de miliarde dolari va avea o ponderare la risc de 20%, eliberarand astfel un capital suplimentar de 16 de miliarde dolari.
* Citi va emite Trezoreriei SUA si FDIC garantii ("warrants") pentru aproximativ 254 de milioane de actiuni din clasa actiunilor comune ale societatii, la un pret de schimb de 10,61 dolari.
* De asemenea, Citi a consimtit sa nu plateasca pentru actiunile sale comune dividende trimestriale mai mari de 0,01dolari (un cent) pe actiune, pe o perioada de trei ani incepand cu urmatoarea data trimestriala de plata a dividendelor aferente actiunilor comune.
Programul consolideaza semnificativ indicatorii cheie de capital ai Citi, prin generarea unui beneficiu de capital de aproximativ 40 miliarde dolari, dupa cum urmeaza:
* 20 de miliarde dolari de la investitiile TARP.
* 3,5 miliarde dolari, partea de 7 miliarde dolari reprezentand comisioane pentru actiunile preferentiale, recunoscuta pentru scopuri de capital.
* 16 miliarde dolari de beneficii de capital rezultate din garantarea activelor.
Rata de capital de gradul 1 a Citi pentru cel de-al treilea trimestru care s-a încheiat la 30 septembrie 2008, pentru injectia de capital TARP din octombrie si noul capital generat de anuntul de astazi, sub conditia aprobarii Consiliului Rezervei Federale, este preconizata a fi aproximativ 14,8% iar raportul TCE / RWMA al Citi va fi de aproximativ 9,3%.
REDUCEREA RISCULUI
In baza garantiei primite, în plus fata de rezervele existente, Citi îsi va asuma toate pierderile brute aferente portofoliu pâna la suma de 29 de miliarde de dolari; orice pierderi care depasesc acest nivel vor fi asumate in proportie de 90% de catre organismele guvernamentale mentionate astfel incat numai diferenta de 10% va fi acoperita de CITI. Aceste active vor fi pastrate in bilantul Citi, care va continua sa beneficieze de fluxurile de numerar asociate.
LICHIDITATI
În plus fata de accesul sau larg la sursele de lichiditate existente, lui Citi i s-a permis acces extins, atât la facilitatile de creditare pentru dealerii primari ale Rezervei Federale cat si la ferestrele de reduceri, rezultand in puternince resurse de lichiditate aditionale in cazul in care ar fi nevoie de ele. Citi are, de asemenea, acces la inca neutilizata Facilitate de Finantare a Titlurilor de Valoare a Rezervei Federale si intentioneaza sa emita obligatiuni sub Programul de Garantare a Lichiditati Temporare al FDIC.
Acordul prevede, de asemenea ca un plan de compensare a conducerii executive (inclusiv primele) care recompenseaza performanta si profitabilitatea pe termen lung, cu limitarile necesare, trebuie sa fie prezentat si aprobat de catre guvernul SUA.
"In acest sfarsit de saptamana, guvernul SUA si Citi au lucrat împreuna într-un mod fara precedent pentru a adresa încrederea in piata si recentul declin al pretului actiunilor Citi", a spus Vikram S. Pandit, directorul executiv Citi. "Am ajuns la o acord bazat pe o solutie de piata, inovatoare, pentru a consolida si mai mult indicatorii de capital, a reduce riscul si a creste lichiditatea. Apreciem efortul urias al guvernului pentru a asigura stabilitatea pietei".
"Suntem hotarâti sa imbunatatim afacerile noastre si sa oferim servicii bancare remarcabile clientilor nostri din întreaga lume. Vom continua sa ne concentram pe oportunitati si alternative pentru îmbunatatirea in continuare a pozitiei si valorii generale a companiei ", a concluzionat dl. Pandit.
Tranzactia a fost aprobata în unanimitate de catre Consiliul de Directori al Citi.
Pentru mai multe detalii, va rugam sa consultati sumarul tranzactiei la urmatoarea pagina: www.citigroup.com/citi/fin/index.htm
Despre Citi
Citi este prezent în România prin Citibank România S.A. începând din anul 1996 si furnizeaza produse si servicii financiare companiilor nationale si internationale, companiilor mici si mijlocii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice. Citibank România detine în prezent 8 sucursale destinate clientilor persoane juridice si 39 agentii CitiFinancial, prin care furnizeaza credite persoanelor fizice. CitiFinancial, divizie Citibank de finantare dedicata segmentului de consumer, îsi deserveste clientii si prin cei 668 de agenti de vânzari directe din 50 de centre situate în întreaga tara.
Citi, cea mai importanta companie internationala de servicii financiare, detine 200 de milioane de conturi de clienti în peste 100 de tari din lume si furnizeaza persoanelor fizice, companiilor, guvernelor si institutiilor o gama larga de produse si servicii financiare, inclusiv credite si servicii bancare, activitati bancare si de investitii pentru companii, asigurari, garantii bancare si managementul investitiilor. Informatii suplimentare pot fi gasite la adresa www.citigroup.com sau www.citi.com .
|
|