Guvernul SUA ajuta Citigroup cu 306 miliarde dolari |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-24 11:12 |
|
Guvernul american a pus la punct un plan de salvare de 306 miliarde dolari pentru Citigroup, grav afectată de criza financiară globală, în încercarea de a susţine sectorul financiar, arată Reuters.
Decizia oficialilor SUA ar putea îndemna şi alte bănci să ceară ajutor, în contextul în care economia globală se îndreaptă spre recesiune.
Citigroup, a doua bancă americană după valoarea activelor, are cea mai mare extindere la nivel internaţional, dintre băncile americane, având afaceri în mai mult de 100 de ţări. Mai mulţi analişti au spus că Citigroup este prea mare pentru a fi lăsată să se prăbuşească.
Banca va primi şi o injecţie de lichidităţi de 20 miliarde dolari, din partea Departamentului Trezoreriei, arată Bloomberg. Citigroup a primit în octombrie 25 miliarde dolari, în cadrul programului pentru băncile aflate în dificultate, din cauza activelor neperformante.
Astfel, guvernul SUA va garanta cu mai mult de 300 de miliarde dolari, creditele ipotecare neperformante şi o serie de active ce aparţin băncii, scrie Bloomberg.
În schimbul ajutorului financiar, guvernul va primi acţiuni preferenţiale de 27 miliarde dolari.
Un plan anunţat în noiembrie de directorul executiv, de a reduce costurile prin 52.000 de disponibilizări, şi sprijinul acordat de investitorul miliardar saudit, prinţul Alwaleed bin Talal, nu au calmat temerile investitorilor că deprecierile activelor şi creditele neperformante ar putea duce la pierderi nete de 20 miliarde dolari în acest an.
Valoarea de piaţă maximă a Citigroup a fost de 270 miliarde dolari, la sfârşitul anului 2006.
CRONOLOGIE – Citigroup, un deceniu de fast şi scandaluri
Citigroup, ce a primit luni finanţare de urgenţă din partea statului american, a traversat un deceniu de fast şi controverse, oscilând între statutul de gigant mondial în sectorul serviciilor financiare şi implicaţiile în unele dintre cele mai grave scandaluri bursiere din Statele Unite, scrie AFP.
- aprilie 1998: Citigroup ia naştere prin fuziunea dintre Citicorp şi Travelers.
- anii 2000: Banca, condusă de Sandy Weill, trece printr-o perioadă marcată de numeroase achiziţii şi se transformă într-un "supermarket al băncilor", referitor la capacitatea de a oferi toată gama de servicii financiare.
Titlurile Citigroup s-au apreciat până la un nivel record de 57,50 dolari în 2000.
Banca Citigroup este asociată cu scandaluri bursiere fără precedent, ce au zguduit Statele Unite, au dus la falimentul companiei energetice Enron şi al operatorului de telecomunicaţii WorldCom, în urma unor abuzuri contabile.
Peste zece brokeri din cadrul Citigroup, printre care şi Jack Grubman, au fost sancţionaţi pentru publicarea unor rapoarte ce ascundeau intenţionat situaţia financiară reală a acestor grupuri.
- martie 2003: Grupul ia o serie de iniţiative pentru a mări gradul de transparenţă şi pentru a limita conflictele de interese, în urma scandalurilor bursiere.
- vara lui 2003: Charles Prince este numit în fruntea grupului. Analistul Sallie Krawcheck a preluat conducerea companiei de brokeraj a grupului Smith Barney, apoi funcţia de director financiar. Sosirea lor este văzută ca începutul unei noi ere în cadrul Citigroup.
- mai 2004: În continuare afectată de scandalurile bursiere, banca Citigroup anunţă provizioane de 4,95 miliarde dolari, sumă aproape egală cu profitul din trimestrul precedent, pentru a face faţă numărului tot mai mare de litigii.
- iulie 2004: Grupul italian Parmalat depune plângere împotriva Citigroup, acuzând-ul că a ascus situaţia financiară reală a companiei şi că a jucat un rol important în evenimentele ce i-au grăbit falimentul, în 2003.
- februarie 2005: Citigroup anunţă un nou cadru etic, după un scandal legat de o serie de tranzacţii suspecte, efectuate de echipa londoneză pe piaţa de obligaţiuni din Europa.
- aprilie 2007: Sub presiunile pieţei, Citigroup realizează prima restructurare din istoria băncii, pentru a mări rentabilitatea, prin concedierea a 17.000 de angajaţi şi delocalizarea altor 10.000.
- octombrie 2007: Citigroup recunoaşte că a înregistrat pierderi importante în timpul verii, pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. Acesta este începutul unei serii de deprecieri şi de pierderi trimestriale nete.
- noiembrie 2007: Charles Prince demisionează. Este înlocuit de Vikram Pandit, preşedintele unui fond de investiţii cu grad mare de risc, ce fusese cumpărat în 2007 de către Citigroup. Grupul primeşte o injecţie de capital de 7,5 miliarde dolari din partea unui fond din emiratul Abu Dhabi.
- ianuarie 2008: Grupul anunţă odată cu rezultatele financiare un ajutor de 14,5 miliarde dolari, bani proveniţi, în cea mai mare parte, de la fondurile suverane din Asia. În cursul lunilor următoare, Citigroup va relua apelurile în piaţă.
- octombrie 2008: Citigroup obţine 25 miliarde dolari prin intermediul planului de salvare a sistemului financiar american, în valoare de 700 miliarde dolari.
Citigroup, ce anunţase că va cumpăra Wachovia, renunţă şi lasă cale liberă băncii Wells Fargo.
- noiembrie 2008: Titlurile se depreciază masiv, ajungând sub 4 dolari/acţiune în 21 noiembrie.
Vikram Pandit anunţă un nou plan, ce prevede suspendarea a peste 50.000 angajaţi, ce se vor adăuga celor 23.000 de concedieri hotărâte după finalul lui 2007.
Autorităţile americane anunţă un plan de susţinere, în schimbul unei participaţii în cadrul grupului.
|
|