www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Care sunt cazurile de anulare a datoriilor celor executati silit, in baza legii darii in plata?

Autor: Bancherul.ro
2017-03-22 11:07

In articolul intitulat "Cum se judeca procesele pe legea darii in plata dupa decizia Curtii Constitutionale" mentionati ca o categorie distincta de sentinte date de instante la punctul 5: "De asemenea, exista mai multe decizii ale instantelor prin care s-au anulat datoriile clientilor aflati in faza de executare silita, fara a se demonstra existenta impreviziunii".


Puteti sa-mi furnizati cazurile exacte in care s-a intamplat asa? Ma intereseaza aceasta deoarece eu am fost executat silit in 2012 iar azi sentinta de fond in procesul pe baza legii DIP mi-a fost nefavorabila pe motiv ca "notificarea din data de 26.08.2016 emisă de către pârâţi reclamantei nu determină efectele juridice prevăzute de Legea nr. 77/2016". Mentionez ca inca nu am sentinta in intregul sau si nu stiu motivele care au stat la baza sentintei dar banuiesc ca ar putea fi cele identificate in articolul dvs. din 12.01.2017: "Curtea Constitutionala a publicat in Monitorul Oficial prima decizie referitoare la Legea darii in plata: clientii bancilor nu pot scapa de datorii daca au fost executati silit iar locuinta a fost vanduta", intreaba un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora.


Raspuns ReclamatiiBanci.ro


Stimate domn,


Printre cazurile analizate de noi, care reprezinta doar o mica parte din totalul proceselor avand ca obiect Legea 77/2016 privind darea in plata, am descoperit si unele decizii judecatoresti prin care s-au analuat datoriile celor executati silit.


Mai jos va dau trei exemple in acest sens, cu precizarea ca este vorba de decizii in prima instanta, care nu sunt definitive, putand fi contestate la o instanta superioara. De asemenea, trebuie sa va precizez ca exista si decizii contrare, prin care s-au respins cererile de anulare a datoriilor unor clienti in faza de executare silita.


Iata aici un caz concret, in care au fost anulate datoriile la Banca Romaneasca, aici un proces prin care intanta a dispus stingerea datoriilor unui fost client al Volksbank, executat silit de catre firma de recuperare creante Kredyt Inkaso, iar aici un alt proces pierdut de firma de recuperare APS (ASSET PORTFOLIO SERVICING).


Vezi aici articolul de pe site-ul Reclamatiibanci.ro.


Probleme cu banca? Scrie-ne aici si iti raspundem!