Alte doua banci, Raiffeisen si Unicredit, au scazut avansul pentru creditele ipocare la 15%, nivelul dinaintea adoptarii legii privind darea in plata, alaturandu-se astfel unui grup de alte opt banci care practica acelasi nivel de avans, insa conditionat, in unele cazuri, de tipul si locatia imobilului cumparat, de nivelul dobanzii sau de perioada de creditare.
Raiffeisen a fost prima dintre bancile romanesti care au majorat anul trecut avansul la credite, de la 15% la 35%, dupa adoptarea legii darii in plata, in conditiile in care banca austriaca are multe credite in franci elvetieni (CHF), de care detinatorii acestora ar vrea sa scape, din cauza dublarii ratelor lunare in urma cresterii cursului valutar.
Dar dupa decizia Curtii Constitutionale de a declara partial ilegala legea darii in plata, permitand darea in plata doar in cazurile sociale si numai daca o instanta de judecata constata existenta impreviziunii, conform Codului Civil, Raiffeisen a fost printre ultimele banci care au scazut avansul la 20%, insa doar pentru creditele acordate in 31 de orase mari din tara. Pentru restul oraselor, avansul era de nu mai putin de 45% din valoarea locuintei.
Acum, Raiffeisen reduce avansul de la 20% la 15%, dar cu o noua conditionare: perioada de creditare de maxim 25 de ani, fata de 30 de ani in cazul creditelor cu avans de minim 20% in orasele mari sau 45% in restul oraselor.
Unicredit, in schimb, accepta avans standard de 15% fara conditii, adica indiferent de orasul in care se acorda creditul sau de perioada de creditare, care ajunge la 35 de ani.
ING, OTP Bank si Libra Bank sunt alte trei banci care acorda credite ipotecare cu avans de 15%, fara alte conditii. (vezi aici ce avansuri cer bancile la creditele ipotecare)