Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, spune ca nu este ingrijorat de instabilitatea politica din Romania, in conditiile in care in ultima perioada exista un climat de turbulente politice in toata regiunea.
Intrebat, in cadrul unei conferinte cu investitorii, daca este ingrijorat de situatia politica incerta din Romania si daca Erste Bank si-ar putea reduce, din aceasta cauza, apetitul de crestere aici, Treichl a raspuns:
“Suntem ingrijorati de mai multe lucruri, precum masurile luate de Guvern in favoarea consumului, de exemplu reducerea TVA. Performanta economiei este buna, insa compozitia acesteia nu e complet satisfacatoare.
Romania are inca un mic deficit de cont curent, care nu este necesar, dar este mic, sub 2%, insa trebuie sa ne gandim ca in urma cu cativa ani era de 14%. In general situtia economica s-a imbunatatit dramatic.
Problema este ca tara are nevoie de multe investitii, nu doar in infrastructura. De aceea este nevoie de o foarte mare coordonare intre diferite ministere si oficialii de la Bruxelles pentru absorbtia fondurilor UE, care va ajuta la dezvoltarea infrastructurii”.
Treichl a mai spus ca situatia politica din Romania nu este ingrijoratoare pentru investitori, in contextul in care in Europa in general exista un climat politic mai nesigur, “la care trebuie sa ne adaptam.”
"In principiu, in Romania nu este o situatie care ar trebui sa ne ingrijoreze din cauza instabilitatii politice. Daca ne uitam la ce se intampla in regiune, atunci ar trebuie sa ne facem griji permanent, pentru un motiv sau altul. In principiu, evolutia Romaniei este buna, climatul politic este mai instabil decat in trecut, este clar, insa noi suntem platiti sa facem fata oricarei schimbari politice, e jobul nostru", a adaugat Treichl.
Achizitii si taxa pe banci
Seful Erste Bank a mai precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu este interesat de preluarea altor banci scoase la vanzare in Romania, “ci doar de portofolii de active”, el motivand ca este prea complicata achizitia unei banci.
"O achizitie inseamna o crestere a complexitatii, pe cand noi incercam sa ne simplificam activitatea. De aceea, ca sa facem o achizitie ar trebui sa fie una foarte profitabila pentru noi, la preturi foarte mici si timing foarte bun. Preferam sa ne extindem digital decat prin unitati teritoriale", a precizat Treichl.
Treichl si-a exprimat speranta, pe de alta parte, ca autoritatile romane sa nu ia exemplul altor tari vecine si sa impuna o taxa pe banci, pentru sporirea veniturilor la buget, intrucat aceasta ar afecta economia si populatia.