Mentinerea unei profitabilitati ridicate, cu un raport cost/venituri scazut, o crestere de doua cifre a creditarii si a veniturilor, mentinerea costurilor sub control, investitii importante in tehnologie si reducerea in continuare a creditelor neperformante, crestere organica si prin achizitii, sunt cateva dintre principalele obiective pentru acest an ale Bancii Transilvania.
“Capitalizarea puternica si lichiditatea ridicata a bancii ne ofera suficient confort pentru cresterea organica intr-o economie in crestere, precum si prin achizitii. Vedem ca discutiile privind achizitiile sunt acum mult mai serioase si ne asteptam la incheierea unor tranzactii in acest an, chiar in prima jumatate a anului”, a spus directorul general al Bancii Transilvania (BT), Omer Tetik, in cadrul conferintei cu analistii si investitorii.
18,5% este rata de adecvare a capitalului BT in decembrie 2016, in crestere de la 17,8% in 2015.
Mai mult de jumatate din costul de risc, de 3,07% in 2016, fata de 1,26% in 2015, a venit din provizioanele prudentiale facute pentru legea darii in plata, precum si a write-off-urilor realizate pentru reducerea indicelui NPE sub 10%, la 9,84%, NPL scazand la 4,62%.
“Suntem bucurosi sa vedem ca veniturile din comisioane cresc in fiecare an mai mult decat cresterea soldului activelor. Ne concentram in principal sa crestem gradul de utilizare a produselor de catre clienti (cross-selling). Anul trecut veniturile din comisioane au crescut cu 11% si avem si in urmatorii ani planul ambitios de a mentine aceasta crestere de doua cifre”, a spus Tetik.
Indicatorul cost/income ratio a scacut la 41,2%, iar fara costuri exceptionale este de 44%, fata de 48,8% in 2015, cand banca a avut costuri cu integrarea Volksbank. “Ne propunem sa mentinem acest indicator sub 45%, aproape de 43%, atat in 2017 cat si in urmatorii ani.”
“Veniturile din dobanzi sunt pe o tedinta de crestere, de aproape 10%, desi volumul total al veniturilor a scazut cu 10% in 2016, de la 1,910 la 1,711 miliarde lei, ca urmare a ajustarilor facute creditelor Volksbank.”
Stocul de credite a crescut, in ciuda scoaterii in afara bilantului a aproape 2 miliarde lei in 2016, fata de planul initial de 600 milioane lei, care au determinat si cresteri de provizioane, impactand profitul. O pondere de 55% au fost credite corporate, 15% IMM si 30% retail.
“In acest an vrem sa scadem rata NPE sub 7% chiar aproape de 6%, conform propunerilor pe care le vom face in AGA.”
“Creditele au avut o foarte buna performanta din 2011 incoace si suntem confortabili cu modelul de recuperare (unwriting).”
“Vom face schimbari importante pentru a avea o granulare si o abordare analitica mai mari, vom face noi segmentari ale clientilor. In loc de doar segmentele corporate si IMM vom avea clienti micro, IMM, companii mijlocii si mari. Astfel vom putea oferi produse pliate pentru fiecare segment si pentru a urmari mai bine performantele acestora.”
“Depozitele sunt in crestere, avem o lichitate buna si o cota ridicata de conturi curente, care ne majoreaza veniturile din comisioane.”
“Odata cu scaderea NPL, conform definitiilor EBA, si cover ratio scade, pentru ca profitul de risc al bancii se schimba, pentru fiecare segment de clienti.”
“Insa in continuare avem un coverage ratio de 117% incluzand garantiile imobiliare, fata de 119% in 2015 si 74% fara colateral, de la 79% in 2015.”
“In retail banking a fost un an foarte bun pentru noi, pentru ca ne-am majorat cota de piata la 14%, adptarea clientilor la tehnologie creste, utilizatorii de mobile banking au crescut cu 15% iar utilizatorii de internet banking cu 20%.”
Raspunsuri la intrebari
“Planul pentru acest an este de a creste peste media pietei si chiar peste nivelul PIB, o tendinta a anilor precedenti, dar va fi dificil sa obtinem in continuare o crestere de doua cifre, desi este ambitia noastra in privinta stocului de credite. Dar vrem sa depasim din nou indicatorii macro si ai sectorului bancar.”
“In privinta dividendelor, acestea se distribuie conform politicii de dividende publicata si pe site. De exemplu, indicatorul CAR nu trebuie sa nu fie mai mic de 14% si cred ca vom fi in jurul acestui nivel in 2017. Nu va pot da acum cifre privind dividendele, pentru ca ele trebuie mai intai aprobate in AGA.”
“Daca nu uitam la istoricul politicii de dividende, cu exceptia anului trecut, profitul a fost redistribuit actionarilor, sub forma de actiuni (stock dividend). Daca cititi politica de dividende, aceasta ne permite, daca ne mentinem anumiti indicatori financiari impusi, sa oferim un mix de cash si actiuni gratuite. Propunerea noastra, a conducerii executive, catre Consiliul de Administratie, va fi o combinatie de cash si actiuni gratuite. Pe de alta parte, avand in vedere planul ambitios de crestere, partea de actiuni gratuite va fi mai mare.”
“In privinta legii darii in plata, preferam sa ramanem foarte prudenti, pentru ca sunt inca lucruri de clarificat.”
Tinta privind costul de risc: 150 -170 puncte de baza.
Termen mediu de 3 ani la titlurile de stat.
In privinta raportului cost/venit, suntem siguri ca-l vom mentine sub 45% desi avem planuri ambitioase de investitii in tehnologie. Anul trecut, din cauza integrarii Volksbank, a fost mai ridicat, insa anivelul normal va fi mereu sub 45%.
NIM ne asteptam sa ramana la 3% - 3,2%
Targetul NPL este 6,5% pentru 2017, ca urmare a write-off-urilor, dar nu vor fi atat de multe ca in 2016, insa mai mari decat in mod normal.
Soldul total de provizioane la finalul lui 2016 a fost de 2,1 miliarde lei.
Creditarea sistemului bancar: “estimez o crestere de 5% a stocului de creditea datorita consumului care va creste in continare, in ciuda write-off-urilor. Daca vor fi mai multe investitii de infrastructura, poate creste la 6-7%.”
(Vezi prezentarea BT in FISIERE)