Banca Transilvania a primit de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) premiul „Cea mai bună strategie de comunicare și relații cu investitorii în 2016 a unei companii listate (votul publicului)”, cu toate ca banca din Cluj este netransparenta si discriminatorie cu investitorii si analistii.
Banca Transilvania (indice bursier TLV) a inceput din 2015 sa organizeze, dupa modelul bancilor straine, teleconferinte telefonice (teleconferinte) in care prezinta investitorilor, in general analisti ai bancilor si fondurilor de investitii, detalii suplimentare despre rezultatele financiare trimestriale, la o zi dupa ce acestea sunt comunicate oficial Bursei si presei.
Numai ca, spre deosebire de teleconferintele bancilor straine, care sunt publice, asadar transparente, si la care poate participa orice analist, deci nediscriminatorii, teleconferintele bancii din Cluj sunt secrete.
Secrete in sensul ca nu poate oricine sa se inscrie pentru a putea participa la respectivele conferinte, punand intrebari sau doar pentru a le audia. Banca nici nu transmite in direct conferintele, pe site-ul propriu, cum face bancile straine, si nici macar nu pune la dispozitie o inregistrare a acestora. Banca publica doar o prezentare sub forma de text si grafice sustinuta la teleconferinta.
Ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, banca trimite invitatii pentru participarea la teleconferinta doar unor anumiti analisti si investitori, selectati dupa propriile criterii, ceea ce, evident, este o discriminare, dar si o practica incorecta, intrucat respectivele persoane care participa la conferinta pot beneficia de informatii privilegiate.
BT a raspuns, la solicitarea Bancherul.ro despre posibilitatea de a avea acces la teleconferinta sau de a asculta inregistrarea acesteia, ca „aceasta este destinata exclusiv investitorilor”. Realitatea este ca repectiva teleconferinta este destinata exclusiv anumitor investitori, nu tuturor investitorilor, dupa cum am vazut.
Tentativa esuata de transparenta
Totusi, la un an de la lansarea teleconferintelor si dupa ce Bancherul.ro a insistat cu intrebari la BVB si ASF cu privire la aceasta practica a BT, banca din Cluj a publicat, pe site-ul propriu, un document intitulat „Informare acces inregistrare teleconferinta Trimestrul III, postat in 30-09-2016, 18:05”.
Documentul este nedatat si contine urmatoarele informatii:
"Informare Investitori
Banca Transilvania S.A. informeaza investitorii ca in data de 15 noiembrie a.c. va avea loc teleconferinta – Prezentare rezultate financiare trimestrul III, la care vor participa investitori, manageri de fonduri de investitii si analisti.
Banca Transilvania S.A. invita actionarii interesati sa acceseze inregistrarea teleconferintei, postata pe website-ul bancii.
Accesul la fisierul audio se va face prin intermediul user-ului si parolei acordate actionarilor dupa indeplinirea pasilor mentionati mai jos.
Astfel, solicitam respectuos actionarilor sa trimita o solicitare de acces la inregistrarea teleconferintei pe adresa de e-mail: investor.relations@bancatransilvania.ro.
Solicitarile vor contine si datele de identificare ale actionarilor persoane fizice si juridice. In cazul actionarilor persoane juridice, se va anexa dovada de reprezentant legal al solicitantului.
Dupa ce se va verifica calitatea de actionar BT, Banca va trimite solicitantului datele pentru accesarea fisierului audio mentionat mai sus. Banca Transilvania SA isi rezerva dreptul de a solicita informatii suplimentare si/sau de a respinge orice solicitare provenind in partea unei persoane care nu are calitatea de actionar sau careia nu i se poate stabili aceasta calitate in conformitate cu registerele interne ale Bancii.
Departamentul Actionariat”
Problema este ca acest document postat pe site-ul BT cu data de 30 septembrie 2016 a fost, cel mai probabil, publicat la o alta data, mult mai tarziu.
Patru elemente ne fac sa credem acest lucru:
1. Daca ar fi fost postat in 30 septembrie 2016, asadar cu peste o luna inainte de rezultatele financiare, l-am fi sesizat atunci, fiind direct interesati de acest subiect. Am observat acest document recent, cu mult dupa publicarea rezultatelor pe trimestrul III.
2. Pe site-ul BT figureaza, alaturi de respectiva invitatie pentru participarea la teleconferinta din 15 noiembrie, si documentele privind rezultatele financiare pe trimestrul III, cu precizara ca sunt postate in aceeasi zi cu anuntul, 30-09-2016, desi rezultatele au fost anuntate in 14 noiembrie 2016, ceea ce, fireste, este imposibil.
3. Anuntul cu invitatia la teleconferinta din 15 noiembrie nu figureaza si pe site-ul BVB.
4. BT nu a publicat un anunt asemanator, de invitatie la teleconferinta, nici pentru rezultatele anuale din 2016, programate pentru 15 februarie 2017.
De ce BVB sustine BT si-i da premii, cand ar trebui sa fie obiectiva?
Ciudat este ca in ciuda acestor evidente, BVB a raspuns, la intrebarile Bancherul.ro, ca nu este nimic in neregula cu aceasta prectica a BT. Ba dimpotriva, dupa cum sugereaza premiul acordat BT, aceasta este un exemplu de comunicare cu investitorii.
In schimb, ASF a precizat urmatoarele:
1. “Prevederile legale in vigoare impun in sarcina emitentului obligația de a pune la dispoziția tuturor investitorilor, utilizând canalele prevăzute de lege, toate informatiile privilegiate care pot contribui la fundamentarea deciziei investiționale.”
2. “Furnizarea acestor informații in forma corecta, completa si continua este o obligație pentru societate, nu o opțiune sau o facilitate acordata investitorilor la discreția societății.” (vezi aici detalii)