www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Care este soldul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa

Autor: Bancherul.ro
2017-02-08 15:56

Conform datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia care acorda garantii unui numar de 18 institutii financiare in vederea contractarii de credite imobiliare prin Programul Prima Casa, aceste imprumuturi garantate de stat au avut o crestere importanta in 2016.


Astfel, la data de 31.12. 2016, soldul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa, in echivalent lei, este de circa 29,3 miliarde lei.


Un numar de 18 finantatori au posibilitatea in acest moment sa acorde cca. 1170 de garantii iar proiectul Hotararii de Guvern prin care se va aloca plafonul total al garantiilor care pot fi emise in anul 2017, in cadrul Programului Prima casa, se afla in procedura de consultare publica, precizeaza FNGCIMM.


Garantiile de stat pentru creditele ipotecare acordate de banci prin Programul Prima Casa se vor ridica in acest an la 2,5 miliarde lei, cu o jumatate de miliard sub nivelor celor trei miliarde de lei acordate in 2016, care au generat credite de sase miliarde lei.


“Conform strategiei programului ”Prima casă”, se propune ca pentru anul 2017, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.500 milioane lei”, se arata in Nota de fundamentare a Hotărarii pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicata pe site-ul Ministerului Finantelor (vezi aici detalii).


Fostul guvern Ciolos stabilise initial pentru anul trecut un plafon de garantii de doar 1,6 miliarde lei, la jumatate fata de 2015, incercand sa diminueze treptat influenta Programului Prima Casa, gandit in 2009 sa functioneze doar pe perioada crizei financiare.


Guvernul a fost insa nevoit pe parcursul lui 2016 sa majoreze de trei ori plafonul de garantii, pana la 3 miliarde lei, din cauza aparitiei legii privind darea in plata, care a determinat bancile sa ridice de la 15% la 30% avansul la creditele ipotecare standard, fata de doar 5% la creditele Prima Casa, astfel ca cerea pentru aceste credite a crescut foarte mult.


Plafonul de garantii propus pentru 2017 este in acord cu Strategia Programului Prima Casa pana in 2021 aprobata de guvernul Ciolos.


In Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu adoptata de Guvernul Ciolos se arata ca "Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).


Volumul de credite noi


Bancile au acordat in 2016 credite ipotecare, pentru achizitia de locuinte, in valoare de aproape 10 miliarde lei, ceea ce inseamna in jur de 53.000 de imprumuturi cu o valoare medie de 40.000 de euro (180.000 de lei), reiese din statisticile publicate astazi de BNR.


Mai exact, soldul creditelor pentru locuinte in lei a crescut in 2016 cu 9,6 miliarde lei, fata de numai 9,2 miliarde lei in 2015, in ciuda scandalului cu legea privind darea in plata izbucnit la inceputul anului trecut si care a determinat bancile sa restrictioneze creditele imobiliare, prin cresterea avansului de la 15% la 25%-30%.


Abia in toamna, dupa ce bancile au vazut ca darea in plata nu s-a dovedit atat de nociva cum se credea initial, iar Curtea Constitutionala a modificat-o ulterior in favoarea lor (a facut-o, de fapt, echitabila pentru toata lumea), avansul la credite a inceput sa fie readus la valoarea initiala, de 15%, desi in anumite conditii. (vezi aici ce avansuri la credite practica bancile)


Accelerarea creditelor pentru locuinte in 2016 se datoreaza insa programului Prima Casa, prin care s-au acordat imprumuturi in valoare de aproximativ 6 miliarde lei, comparativ cu 5,2 miliarde lei in 2015. (vezi aici detalii)