www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR este actionata din nou in justitie, acum de actionarul minoritar SIF Oltenia

Autor: Bancherul.ro
2016-12-20 23:34

Dupa ce a fost confruntata cu numeroase procese cu clientii, iar recent cu Curtea de Conturi, in cazul bancilor pentru locuinte, BCR este actionata acum in justitie si de catre actionarul sau minoritar, SIF Oltenia, singura dintre cele cinci SIF-uri care au refuzat, de-a lungul anilor, ofertele Este Bank sa-si vanda participatia la BCR.


Aceasta contesta fuziunea bancii cu doua dintre subsidiarele sale, BCR Real Estate Managenent SRL (REM) si Bucharest Financial Plazza SRL (BFP), firme care detin in proprietate sediul central al BCR, cladirea din Piata Victoriei, de langa Palatul CEC, precum si majoritatea unitatilor BCR din toata tara.


SIF Oltenia nu a raspuns la intrebarea adresata de Bancherul.ro privind motivele actiunii in justitie, dar probabil este vorba de faptul ca in urma fuziunii actiunile sale la BCR vor avea de suferit, mai exact vor fi devalorizate.


BCR a raspuns urmatoarele la intrebarea Bancherul.ro referitoare la scopul fuziunii:


"Fuziunea dintre BCR si REM si BFP reprezinta o simplificare operationala necesara, avand in vedere faptul ca BCR este actionar majoritar in ambele entitati, detinerile fiind de aproape 100%, iar cele doua companii isi desfasoara activitatile comerciale prin intermediul BCR. Activitatile celor doua subsidiare vor fi internalizate, fuziunea contribuind semnificativ la simplificarea structurii grupului BCR si guvernantei corporative."


BCR nu a raspuns si la intrebarea privind efectele fuziunii asupra SIF Oltenia. Fuziunea bancii cu cele doua subsidiare are loc in conditiile in care SIF Oltenia a ramas singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a acceptat, de-a lungul ultimilor cinci ani, oferta Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, de a-si vinde actiunile detinute la cea mai mare banca locala.


SIF Oltenia a anuntat investitorii, printr-un comunicat trimis BVB, ca a promovat in instanta doua cereri de chemare in judecata in contradictoriu cu BANCA COMERCIALA ROMANA (BCR): o cerere avand ca obiect actiune in anulare a Hotararii AGEA a BCR din data de 23.11.2016, care face obiectul dosarului nr.45844/3/2016, precum si o cerere de interventie avand ca obiect respingerea cererii de autorizare a fuziunii aprobata de AGEA a BCR din data de 23.11.2016, care face obiectul dosarului nr.44243/3/2016 care va avea primul termen de judecata la data de 17.01.2017. Parati: BCR, BCR REAL ESTATE MANAGEMENT SRL si BUCHAREST FINANCIAL PLAZZA SRL.


In cadrul AGEA BCR din 23.11.2016 s-a adoptat fuziunea prin absorbtie a subsidiarelor BCR Real Estate Managenent SRL (“REM”) si Bucharest Financial Plazza SRL (“BFP”) in calitate de societati absorbite, cu Banca Comerciala Romana SA (“BCR”) in calitate de societate absorbanta.


In hotararea AGEA, publicata pe site-ul BCR, nu se mentioneaza care vor fi efectele fuziunii asupra SIF Oltenia, iar banca nu a publicat proiectul de fuziune.


Se precizeaza doar ca in urma fuziunii capitalul social al BCR se va majora cu 10,9 RON, prin emiterea a 109 actiuni cu o valoare nominala de 0,1 RON, o suma infima fata de capitalul social total al BCR, in valoare de 1,6 miliarde RON.


In acelasi timp, BCR Leasing IFN SA, detinuta de BCR, care este actionar minoritar al REM, va deveni actionar al BCR, care va emite in favoarea sa 109 actiuni.


BCR a publicat pe site-ul propriu si o procedura de retragere a actionarilor din BCR, potrivit hotararii prin care s-a aprobat fuziunea cu cele soua subsidiare, in conditiile in care banca este obligata de lege sa faca o oferta minoritarilor care nu sunt de acord cu fuziunea. Oferta nu a fost, probabila, pe placul SIF Oltenia, astfel ca aceasta a contestat in justitie fuziunea.


SIF Oltenia detine 6,2973% din actiunile BCR, echivalentul a aproximativ 90 de milioane de euro, in timp ce Erste Bank, actionarul majoritar, are 93,5783% din capitalul celei mai mari banci romanesti.


Alti actionari persoane fizice mai detin 0,1229% din actiuni, iar alti actionari persoane juridic au 0,0015%, SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana avand cate o actiune fiecare.


SIF Oltenia a ramas singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a acceptat, in 2011, oferta Erste Bank de a-si vinde detinerea la BCR. De atunci, Erste Bank a incercat de mai multe ori sa negocieze cu SIF Oltenia preluare actiunilor acesteia, dar fara succes.