Bancile pot primi amenzi de 50.000 lei daca schimba comisioanele din contractele de credit |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-21 08:49 |
|
Modificarea comisioanelor stabilite în contractul de împrumut bancar şi introducerea de noi comisioane pe parcursul derulării contractului, fără acordul clientului, pot fi sancţionate cu amenzi de la 5.000 lei la 50.000 lei, a decis miercuri Guvernul.
Băncile trebuie să le ofere clienţilor contractele de credit încă din faza pre-contractuală, împreună cu o simulare de costuri, să prezinte costurile totale ale creditului în orice formă de publicitate, să menţioneze în contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar şi să nu majoreze comisioanele pe perioada derulării contractului de credit.
În cazul dobânzii variabile, băncile trebuie să prezinte indicii în funcţie de care variază aceasta, precum şi formula de calcul, să nu modifice clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de client şi să îi notifice pe aceştia cu 30 de zile înainte să decidă modificarea unilaterală a clauzelor contractuale referitoare la costuri şi să închidă contul curent, aferent contractului de credit sau de depozit, odată cu finalizarea contractului.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat băncile, în momentul aplicării noului regulament de creditare a populaţiei, că va reanaliza normele după trei luni, potrivit declaraţiilot de marţi ale consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat şi completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 august şi a început să fie aplicat de toate băncile de la începutul lunii octombrie.
"Actul normativ urmăreşte să asigure un grad înalt de protecţie a consumatorului de servicii financiare, astfel încât să sporească încrederea consumatorilor în contractele pe care le încheie cu furnizorii de servicii financiare bancare şi nebancare", a declarat, la finalul şedinţei de guvern de miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Dan Vlaicu.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va prelua atribuţiile de control de la Banca Naţională a României (BNR), în cazul creditului de consum şi a creditului ipotecar.
|
|