Pe parcursul anului 2016, OTP Asset Management România a înregistrat rezultate pozitive, atât în ceea ce privește numărul de investitori în fondurile administrate (creștere de 11,4%), cât și în privința activelor sub administrare, ajungând la peste 620 de milioane de lei, la finalul lunii noiembrie 2016 (creștere de 30%), se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai mentioneaza urmatoarele:
În ceea ce priveşte împărțirea pe tipuri de fonduri, pe parcursul anului, atenția investitorilor s-a îndreptat, în continuare, cu precădere spre fondurile de obligațiuni denominate în lei sau euro.
Piața fondurilor de investiții din România este în continuă creștere, în ultimii 10 ani, înregistrându-se un număr de peste 427.000 de investitori, ceea ce înseamnă o creștere de peste 5 ori. De asemenea, sumele aflate sub administrare și plasate în fonduri de investiții au ajuns la un nivel de peste 24 miliarde lei, înregistrând o creștere spectaculoasă de peste 32 de ori, în ultimii 10 ani.
Valoarea investiției pe cap de locuitor în România este de aproximativ 445 euro, mult mai mică decât cea din Ungaria, de 1.807 euro/ cap de locuitor sau decât cea din Polonia, de 1.553 euro. Suma de 445 euro/ cap de locuitor reprezintă doar 75% dintr-un salariul mediu din România, în timp ce în Ungaria, investiția în fonduri pe cap de locuitor este de peste două salarii medii, iar în Polonia este de aproximativ 1,7 salarii medii.
Chiar dacă evoluția în România a fost una accelerată, cifrele statistice din zona Europei Centrale și de Est arată că românii mai au încă mult de recuperat față de cetățenii altor state din regiune, în ceea ce privește economisirea, indiferent dacă vorbim de depozite bancare sau fonduri de investiții.
„Statisticile ne arată că economisirea regulată, pe termen lung, este încă într-o fază incipientă în România, iar dacă evoluția nu va avea același trend susținut de creștere, efectele negative s-ar putea vedea, în viitor, în confortul financiar al românilor. Pe parcursul ultimilor ani, OTP Asset Management și-a asumat rolul de participant activ în procesul de creștere a educației financiare a românilor, împreună cu Fundația Dreptul la Educație, lansată de OTP Bank Romȃnia în 2014 și cu alți parteneri din piața de capital, în vederea creșterii conștientizării necesității de a economisi constant. Consider că disciplina de a economisi pe termen lung, într-un portofoliu diversificat, reprezintă o soluție optimă pentru creșterea confortului nostru financiar.“, susține Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România.
Specialiştii OTP Asset Management consideră că în contextul actual, în care nivelul de incertitudine este în creștere la nivel global, este recomandată o abordare prudentă a investițiilor de diversificare a portofoliilor pe diferite tipuri de instrumente financiare și diverse valute. „Această abordare este cea mai potrivită, deoarece diversificarea este principala metodă de protecție pe termen lung, în condiții de randament așteptat superior produselor de economisire clasice.”, adaugă Dan Popovici, CEO OTP Asset Management România.
O dovadă în acest sens este evoluția fondului OTP Global Mix, fond diversificat flexibil, care are investiții atât în obligațiuni, cât și în acțiuni și care a înregistrat un randament de 6.20% în primele 11 luni ale acestui an. Pe ultimul an calendaristic, OTP Global Mix a înregistrat o creștere de 6.28%, în condiții de volatilitate mult mai redusă decât fondurile de acțiuni. Fondul are o expunere globală, investind în companii (obligațiuni și acțiuni), ale căror servicii și produse le utilizăm sau ne întâlnim cu ele în fiecare zi. Printre acestea se numără Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Pfizer, Johnson & Johnson, Ahold (Mega Image), Daimler, Bayer, Whirlpool, Boeing, LVMH (Louis Vuitton, Hennessey, Moët), Citi Bank, etc. De asemenea, fondul are expunere și pe o serie de acțiuni tranzacționate la Bursa de Valori București, printre care Banca Transilvania, BRD, OMV Petrom, etc.
Prezentă pe piața locală din 2007, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanți administratori de fonduri de investiții din România, după activele aflate în administrare. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind investitorilor posibilitatea de a accesa investiţiile în acţiuni, prin intermediul OTP AvantisRO, OTP Global Mix, OTP Premium Return și OTP Euro Premium Return, dar şi investiţiile în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond și OTP ComodisRO. În prezent, compania deservește peste 7.900 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în opt fonduri de investiții.
OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înțelege nevoile clienților şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare.
Fundația „Dreptul la Educație“, lansată de OTP Bank Romȃnia, în 2014, beneficiază de experiența de mai mult de 20 de ani a fundației „OTP Fáy András“ din Ungaria și oferă cursuri gratuite de educaţie financiară pentru tineri cu vârste între 10 şi 18 ani, din toată țara. De la lansarea fundației și până în prezent, aproximativ 2.000 de elevi din 41 de instituții școlare partenere aflate în 18 județe din toată țara au beneficiat de cursurile Fundației.