Or debita tampenii Isar si Citu, dar parca tot spun ceva, pana la urma, spre deosebire de unii membri ai conducerii BNR, precum Marin Dinu, care chiar bate campii, folosind cuvinte pretentioase, pretins academice, dar goale de continut, cu care crede ca poate impresiona audienta.
Simtul ridicolului la acesti oameni care nu-si dau seama ca timpul lor a trecut demult si ca ar trebui sa se pensioneze si sa retraga undeva la tara, lasand locul tinerilor, este atat de atrofiat (sau tupeul lor atat de mare, daca e sa vorbim pe sleau) incat sunt in stare sa vorbeasca nonsalant, cu greseli gramaticale grosolane, despre „Bunul-Simt” ca element „dinstinctiv” al naturii umane, care rareste „lebadele” negre.
Marin Dinu, 66 de ani, fost redactor-sef adjunct la ziarul comunist Scanteia Tineretului, este de sapte ani membru in Consiliul de Administratie al BNR, dar cu toate acestea cu greu poate fi asociat de catre cineva cu Banca Nationala, unde are o activitate mai degraba fantomatica: aproape fara analize economice, prezentari, discursuri, studii, opinii relevante despre economie sau politica monetara a bancii centrale.
Marin Dinu s-a concentrat, in schimb, pe formarea tinerilor studenti de la Academia de Studii Economice (ASE), principala pepiniera de bancheri, unde este profesor inca din 1973, cand era asistent universitar la Catedra de Conducere Planificată a Economiei Naţionale.
Marin Dinu pare sa fi avut succes si in cariera universitara post-comunista si sa fie respectat si apreciat de conducerea ASE si de catre cea a BNR, doar nu degeaba a ajuns in conducerea acesteia, motiv pentru care a fost medaliat saptamana trecuta in cadrul unei festivitati la care a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Isarescu a spus, in discursul sau, ca este bucuros ca dascalul Marin Dinu, care este si el „legat” de BNR, primeste aceeasi inalta distinctie pe care si el a primit-o in 2009. „Știu că profesorul Dinu Marin și-a propus să ne vorbească azi despre adevăr în comunicarea publică și sunt sigur că va găsi calea prin care să invite la dialog pe bază de argumente. Garanție în acest sens este forma extinsă a disertației lui: cartea primită de fiecare dintre dumneavoastră”, a spus Isarescu.
In discursul sau, Isarescu s-a plans de existenta in spatiul public a unor informatii "inadecvate, înșelătoare sau insinuante, croite după calapodul teoriei conspirației, stimulate în interesul manipulării".
Isarescu a facut chiar si aluzii la unii economisti, cunoscuti ca vehementi critici ai BNR si ai guvernatorului, precum Lucian Isar sau Florin Citu, pe care i-a mai criticat si in cadrul conferintelor de presa de la BNR:
"Mediul academic este jenat de pretenția cuiva că titlul de economist justifică prestația intelectuală flagrant precară", a spus guvernatorul.
Mugur Isarescu ar trebui insa se se simta mult mai jenat de prezentarea colegului sau de la BNR si ASE, Marin Dinu, chiar dupa ce acesta a fost medaliat.
Sa vedem insa ce sustine Marin Dinu intr-una din rarele sale prezentari publicate pe site-ul BNR, in rastimpul de sapte ani de cand face parte din conducerea Bancii Nationale.
Mesaj subliminal: „scrutam viitorul ridicandu-ne pe umerii uriasi ai inaintasilor!”
In introducere, Dinu Marin a dezvaluit ca a reusit un fel de empatie cu audienta, de la care a primit urmatorul mesaj "subliminal": scrutăm viitorul ridicându-ne pe umerii uriași ai înaintașilor!:
„Mulțumesc, totodată, fiecăruia dintre dumneavostră, prezenți în Aula Magna, senatori și invitați, că mi-ați transmis prin expresia feței, dar și subliminal, încrederea că suntem toți pe lungimea de undă a tradiției de aur și că, până la urmă, indiferent de modul de a fi, gândim același lucru și acționăm la fel: scrutăm viitorul ridicându-ne pe umerii uriași ai înaintașilor!.”
Evitarea unei bucle catastrofice in evolutia speciei
Din discursul lui Dinu Marin:
„Cum puteți costata (Sic!) din textul primului slide al Dizertației mele, care stă de ceva timp pe ecran, este vorba de o invitație de a evita, cumva ultimativ, o buclă catastrofică în evoluția speciei: să readucem în atenția noastră modul relațional firesc de funcționare a valorilor fundamentale ale lumii și, mai ales, cum acestea sunt intermediate de natura umană în ultimele decenii”.
In primul slide al "Dizertatiei" se arata urmatoarele:
"Bunul-Simț este elementul fundamental al Naturii Umane care prin combinare dă metode de funcționalitate în varii planuri emergente:
stăpânind Emoția dă Dreptate,
la un loc cu Rațiunea dă Adevărul,
în conjuncție cu Puterea dă Legea,
asociat cu Democrația dă Ordinea,
resuscitat în Concurență dă Avuție,
moderând instinctul Proprietății dă Bunăstare."
Disertatia lui Marin Dinu continua, pana la final, in termeni pomposi si pretentiosi, cu diverse definitii academice, dar fara a contura vreo idee clara, logica si cu greseli gramaticale grosolane.
Dimpotriva, el vine cu o serie de definitii ale economiei care tin mai degraba de psihologie si filosofie.
Iata si o definitie a economiei: „Economia este o stiinta despre om si actiunea lui randamentala, intelegerea si explicatia intemeindu-se pe elementele dinstinctive (sic!) ale naturii umane.”
Si continua: „Ceea ce face ca omul sa fie special in natura – care, se stie, „nu face salturi” - este ceva propriu naturii lui, liberul arbitru reglat prin Bunul-Simt; Bunul-Simt zadarniceste extremele, modereaza excesele si limiteaza indeterminismul, rareste „lebadele (Sic!) negre”.
[1]
„Ca problema de rationalitate Economia nu poate avea o solutie intreaga”.
Marin Dinu mai sustine ca intelegerea fenomenului economic se bazeaza pe Bunul-Simt, care este „simtul inefabil/emergent al ramanerii in peisaj, temeiul sinergic pe care omul devine masura tuturor lucrurilor”.
[2]
Poate ca studentii de la ASE si conducerea BNR au avut ce invata, de-a lungul anilor, de la Marin Dinu, iar noi ne-am facut o falsa imagine despre acesta, insa aceasta prezentare, in opinia noastra, nu face cinste unui membru in Consiliul de Administratie al BNR si profesor universitar doctor la ASE.
Vezi aici prezentarea lui Marin Dinu.