BRD era singura dintre marile banci care, in mod surprinzator, nu avea pana acum un card de credit cu optiunea de a achita diverse produse cumparate de la magazinele partenere ale bancilor, in mai multe rate, fara dobanda, care a devenit in ultimii ani cea mai importanta caracteristica a cardurilor de credit.
Banca s-a gandit sa recupereze terenul pierdut pana acum printr-o lansare in forta a unui nou card de credit contactless tip MasterCard, cu o serie de avantaje competitive fata de principalele banci concurente.
Cel mai important avatanj al noului card de credit BRD este faptul ca planul de rate fara dobanda este valabil in orice magazin, offline sau online, atat din Romania cat si din lumea intreaga, nu doar la comerciantii parteneri, ca in cazul altor mari banci concurente, precum BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen sau UniCredit.
Trei banci romanesti mai emit astfel de carduri de credit cu plata in rate oriunde, nu doar la comerciantii parteneri:
1. CEC Bank, care ofera un card de credit cu optiunea de plata in rate fara dobanda, la orice comerciant, atat in tara cat si in strainatate, numarul ratelor fiind intre 3 si 12, in functie de suma utilizata.
2. OTP Bank, care are un plan de rambursare in 6 rate, atat pentru cardurile de credit MasterCard cat si pentru cele Visa.
3. Garanti Bank, care ofera detinatorilor de Bonus Card posibilitatea de a plati in maxim 3 rate oriunde in lume si in 12 rate in magazinele din tara.
Pe de alta parte, un dezavantaj al cardului de credit BRD s-ar putea dovedi numarul mai mic de rate in care se pot rambursa cumparaturile fara dobanda: doar 6, fata de 12 luni la bancile concurente (BCR, BT, Raiffeisen sau UniCredit).
BRD deruleaza in prezent o campanie promotionala cu 18 rate fara dobanda, dar care se incheie la finalul lunii ianuarie 2017.
Cu noul card de credit, BRD spera sa atraga clienti si de la bancile sau IFN-urile concurente, carora le propune refinantarea vechilor carduri in mai multe rate (36) cu 0% dobanda.
Noul card de credit al BRD mai are o functie in plus fata de concurenta: daca utilizatorul cardului are nevoie de o suma mai mare (peste 500 de lei) sub forma de cash (numerar), pe care sa-i scoata de pe card, poate rambursa banii in mai multe rate, pana la 36, dar nu cu dobanda 0%, ci cu o dobanda mai mica (16,9%) decat cea standard (23% plus ROBOR la 3 luni), care se plateste in cazul in care faci plati uzuale (nu in rate fara dobanda) cu cardul de credit sau retragi sume mai mici la ATM.
Dobanda de 16,9% este valabila si pentru situatiile in care utilizatorii cardului doreste sa ramburseze sumele utilizate din limita de credit in mai multe rate (36), situatie denumita „plan de rate cu dobanda redusa.”
In privinta dobanzii standard pentru cardul de credit, BRD nu a venit cu o oferta trasnet: DAE calculata de banca este de 26,64%, la acelasi nivel cu BT, dar mai mica decat la BCR, unde este de 33,72%.
Si perioada de gratie la cardul de credit BRD este identica cu cea a altor carduri asemanatoare: pana la 55 de zile, timp in care nu se percep dobanzi daca suma cheltuita cu cardul se ramburseaza integral.
Ultimul dintre beneficiile enumerate de BRD pentru noul sau card sunt reducerile de pana la 50% pentru platile la peste 500 de comercianti parteneri, caracteristica existenta si pentru cardurile de credit oferite de alte banci.
Pe parcursul ultimului an, numarul cardurilor de credit emise de banci a crescut cu 237.000 de unitati, de la 2,407 milioane in septembrie 2015 la 2,644 milioane unitati in septembrie 2016
Printre bancile cu cele mai multe carduri emise se afla Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, BCR sau Garanti Bank. (vezi aici detalii)