Dupa ce BCR a scazut la 25% avansul la creditele ipotecare standard, de la 35%, la cat a fost ridicat din cauza legii privind darea in plata, solicitarile de noi imprumuturi s-au dublat, ajungand la nivelurile normale inregistrate anterior, cand banca practica un avans de 15%.
Ceea ce inseamna ca nu se confirma declaratiile anterioare ale bancherilor, inclusiv ale sefilor BCR si ai bancii-mama, Erste Group, ca legea privind darea in plata va afecta puternic creditarea imobiliara. Exista, intr-adevar, un impact, negativ, intrucat avansul de 25% ramane totusi mai mare decat cel anterior, de 15%, fiind valabil, in acealasi timp, doar pentru creditele acordate in orasele mari, nu pentru orice localitate, ca in trecut.
“Solicitarile de credite imobiliare cu avans de 25% s-au dublat in ultimele luni, comparativ cu cele aferente avansului de 35%, ceea ce inseamna ca ne-am intors la conditiile normale”, a declarat Dana Demetrian, directorul de retail de la BCR, in cadrul unei conferinte de presa.
Ea a adaugat ca in perioda iunie-iulie, cand banca a practicat un avans de 35%, au fost aprobate foarte putine credite ipotecare, doar in jur de 100.
Demetrian a precizat insa ca, totusi, avansul la creditele imobiliare de 15%, cel practicat de toate bancile inainte de legea privind darea in plata, “este un avans corect”.
Intrebata de “Bancherul.ro” daca se poate spune, asadar, ca legea darii in plata nu a afectat piata creditelor imobiliare, dupa cum s-a spus initial, Demetrian a raspuns ca, de fapt, bancile au acum riscuri de creditare mai mari, intrucat beneficiarii de imprumuturi pot oricand sa renunte la acestea si sa predea bancii imobilul.