www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR a dezvaluit cati bani incaseaza in total guvernatorul Mugur Isarescu: maxim 16.000 de euro lunar

Autor: Bancherul.ro
2016-09-01 12:54

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, incaseaza in total venituri lunare in jurul a 16.000 de euro, compuse din salariul de baza net, de 9.600 de euro (42.727 lei), la care se adauga indemnizatia de membru in Consiliul de Administratie, de 4.100 de euro (18.476 lei), plus alte venituri, reprezentand maxim 3,6 salarii de baza nete pe an (2.000 de euro).


Este vorba de indemnizatia de vacanta, in valoare de un salariu net pe an, alte drepturi banesti (prime de sarbatori), echivalentul a maxim 1,6 salarii nete, plus o suma din fondul de participare la profit, de maxim un salariu net.


Prin decizia de a publica integral veniturile conducerii, BNR demonteaza acuzatiile ca guvernatorul Isarescu ar incasa bonusuri foarte mari, in plus fata de salariul net.


Conducerea executivă nu beneficiază de bonusuri de performanță, acestea acordându-se cu caracter excepțional doar altor angajați cu merite deosebite, se precizeaza intr-un comunicat al BNR.


"În ultimii zece ani, ca urmare a deciziilor CA, veniturile brute ale conducerii executive au crescut într-un ritm inferior ratei inflației", se mai spune in comunicat. 


BNR dezminte si acuzatiile potrivit carora salariile conducerii BNR ar fi fost majorate semnificativ in ultimii ani.


De asemenea, nivelul veniturilor conducerii BNR sunt comparabile cu cele din alte banci centrale din Europa, a precizat purtatorul de cuvant al bancii centrale, Dan Suciu, in cadrul unei conferinte de presa.


"Suntem printre cele mai transparente banci centrale in privinta politicii salariale"


Dan Suciu a precizat ca salariile din cadrul BNR au fost stabilite in raport cu cele din alte banci centrale europene, dar si cu cele practicate de bancile romanesti.


Dan Suciu: "In privinta celorlalte venituri (in afara salariului), ele sunt prevazute in contractul colectiv de munca din cadrul BNR incheiat de angajati in fiecare an, asadar pot suferi modificari de la an la altul."


Dar de ce a decis conducerea BNR sa publice si limitele minime si maxime ale salariilor directorilor, desi guvernatorul Isarescu s-a declarat initial impotriva dezvaluirii nivelurilor exacte ale acestora? a intrebat Bancherul.ro.


Dan Suciu: "Decizia Consiliului de Administratie al BNR a fost de a veni cu grila de salarizare din banca, adica minimele si maximele pe cateva pozitii de conducere, respectiv director, director adjunct si sef serviciu, tocmai pentru a avea o imagine mai clara si mai explicita a ceea ce inseamna activitatea in Banca Nationala si din perspectiva veniturilor. Am incercat sa explicam de ce exista aceste niveluri salariale, stabilite avand ca reper nu doar pietele internationale cu care ne comparam, ci si in functie de specificul si importanta activitatii din cadrul Bancii Nationale. Cum aceste salarii nu sunt destinate unor persoane numite politic (cum este cazul conducerii BNR) am ajuns la acest comprimis, in care sa prezentam grila si nu salariul in declaratiile de avere.


In privinta declaratiilor de avere, am vazut comentarii ca BNR nu ar respecta legea ANI (Agentia Nationala de Integritate). Respectam legea ANI, pentru ca declaratiile de avere ale angajatilor BNR, inclusiv ale directorilor, sunt prezentate ANI in forma completa iar agentia poate face, daca va considera necesar, in cazul unor incompatibilitati, verificarile de rigoare.


Ne pastram insa specificul de activitate in ceea ce priveste independenta de functionare, care implica si independenta resurselor umane, astfel ca am decis, in spirit de transparenta, sa publicam grila, dar sa ramanem cu o anumita confidentialitate in privinta declaratiilor de avere.


Trebuie sa spun ca in termen de comparatie, fara sa ne laudam, suntem printre cele sapte banci centrale care prezinta toate aceste date (referitoare la venituri). Nu sunt alte banci centrale care sa aiba atat de multe detalii legate de politica de salarizare. Este o tendinta pe plan european de a da cat mai multe detalii legate de politica salariala, dar daca va uitati pe site-urile bancilor centrale veti vedea ca evident conducerea executiva este in principiu cea vizata dar in privinta altor angajati sunt mai putine informatii. In acest moment suntem printre cele mai transparente banci centrale in privinta politicii salariale."


Vezi aici salariile conducerii BNR