Numarul restantierilor la creditele acordate de cele 31 de banci si 26 de IFN-uri care-si raporteaza clientii in baza de date a Biroului de Credit a atins un record istoric la jumatatea acestui an: 754.228 de persoane, cu 14.715 in plus fata de luna precedenta, cand au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel dupa criza din 2008.
Biroul de credit a publicat si statisticile pentru iulie, care ar fi trebuit sa apara abia luna viitoare, care arata ca numarul restantierilor a mai scazut fata de iulie, dar se mentine la un nivel record, de 745.443 de persoane.
Cum se explica inmultirea restantierilor la credite, in conditiile cresterii salariilor si scaderii dobanzilor? Numarul datornicilor ar trebui sa fie in scadere si ca urmare a vanzarilor creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante.
O cauza ar putea fi cresterea numarului de credite acordate atat de banci, cat si de IFN-uri. Cu cat sunt mai multe credite, cu atat creste si numarul restantierilor.
Daca ne uitam si la datele Centralei Riscului de Credit (CRD) de la BNR, unde sunt inregistrate doar creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei (in jur de 5.000 de euro), vedem ca aici numarul restantierilor este in scadere: 155.907 de persoane in iunie, fata de 159.799 in luna mai, cel mai redus nivel de dupa criza. (vezi aici detalii)
De unde se poate trage concluzia ca grosul restantierilor vin de la IFN-urile care acorda credite de valori mici, de cateva mii de lei, inregistrate doar la Biroul de Credit, nu si la BNR, unui numar tot mai mare de persoane.
De altfel, agresivitatea IFN-urilor in acordarea de credite online se vede si din reclamele la TV, radio sau de pe internet, care promit "credite fara dobanda".