Dupa ce in urma testelor de stres publicate vineri de EBA a avut printre cele mai slabe rezultate, grupul austriac Raiffeisen si-a prezentat ieri, intr-o conferinta cu investitorii, planurile de vanzare a unor subsidiare din unele tari, precum si de diminuare a activelor financiare, inclusiv actiunile detinute la Uniqa, in vederea atingerii unei rate de capitalizare adecvata.
La testele de stres publicate vineri de EBA, Raiffeisen a avut printre cele mai slabe rezultate, cu CET 1 capital ratio de doar 6,12%, cu aproape doua puncte sub Erste Bank. (vezi aici detalii)
In cadrul conferintei, Johannes Schuster, Board member in cadrul RZB, a precizat ca subsidiarele din Romania, Bulgaria, Slovacia si Austria au fost cele mai afectate de scaderea PIB-ului, in scenariul advers din testele de stres.
El a precizat ca scenariul a prevazut ca niciun venit nu se va obtine de pe urma creditelor neperformante, mentionand insa ca rata de acoperire a NPL la Raiffeisen este de 70%, peste media UE.
Schuster a adaugat ca grupul austriac se afla in plin proces de diminuare a structurii, in vederea cresterii ratei de capitalizare.
Johann Strobl, seful riscului la Raiffeisen Bank International (CRO la RBI), a precizat ca tinta Raiffeisen este atingerea unei rate de capitalizare (CET 1 ratio) de 12% pana in 2017.
In acest scop, Raiffeisen va finaliza vanzarea subsidiarelor din Slovenia si Polonia, unde va pastra portofoliul de credite in CHF, precum si reducerea activelor in Rusia.
Strobl a mai mentionat ca in Romania, grupul a inregistrat in T2, din cauza legii privind darea in plata, provizioane in valoare de 43 milioane euro. (vezi aici detalii)
Cu toate acestea, rata creditelor neperformante a grupului a scazut cu un punct la jumatatea acestui an, la 10,5% in iunie.
Michael Hollerer, Board member in cadrul RZB, a precizat, la randu-i, ca grupul deruleaza un program de transformare care include si vanzarea unei mari parti din actiunile la Uniqa, care va majora rata de capitalizare a bancii.
El a spus ca rata CET 1 fully loaded a RZB Grop a ajuns astfel la 11% la finalul T1, de la 10% la finalul lui 2015, luand in considerare vanzarea actiunilor la Uniqa, precum si in urma altor reduceri de active, de costuri cu riscul si evolutii pozitive ale bancii.
In urma fuziunii RBI cu RZB se asteapta, de asemenea, o mica majorare a capitalizarii, la peste 11%.
Hollerer a mai spus ca banca va profita si de pe urma reducerii din 2017 a taxei bancare in Austria.