www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance si Euroins au acumulat 80% din pierderile pietei de asigurari in 2015: 586,5 milioane de lei

Autor: Bancherul.ro
2016-07-23 11:41

Piața asigurărilor din România a încheiat anul trecut cu o pierdere totală netă de 267,6 milioane de lei, în creștere de 7,5 ori față de rezultatul negativ din 2014, în condițiile în care pierderea totală de 734,6 milioane de lei cumulată de 16 societăți nu a putut fi acoperită de profiturile de aproape 467 milioane de lei adunate de ceilalți 19 asigurători, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:


În condițiile unei discrepanțe marcate între amplitudinea celor mai mari pierderi de pe piață și nivelul profiturilor realizate de cele mai eficiente societăți, pierderile cumulate au întrecut de 1,6 ori volumul total al profiturilor.


Cifrele consolidate pe 2015 includ rezultatul financiar al societății Astra numai pentru primul semestru (pierdere netă de 26,8 milioane lei), societatea fiind în prezent în faliment, dar nu înglobează cifrele Forte Asigurări - Reasigurări care nu a depus raportările financiare anuale și care de asemenea a rămas fără autorizație de funcționare, făcând obiectul unei cereri de deschidere a procedurii de faliment din partea ASF.


Jumătate dintre cele 10 societăți de asigurare autorizate să subscrie polițe RCA în cursul anului 2015, și anume: Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins au înregistrat pierderi în sumă totală de 586,5 milioane de lei, reprezentând aproape 80% din pierderile de pe piață. Cele cinci societăți menționate au concentrat anul trecut peste 70% din piața asigurărilor obligatorii auto.


Euroins și Carpatica Asig, care subscriu polițe RCA în proporție de peste 90% din totalul portofoliilor, au avut în 2015 și cele mai mari pierderi, adică 300 milioane de lei și, respectiv, 204,4 milioane de lei.


Societățile de asigurare cele mai profitabile fie nu subscriu asigurări generale și în special polițe RCA (de exemplu Metropolitan Life și NN Asigurări de Viață), fie înregistrează o pondere scăzută a RCA în structura portofoliilor, de sub 20% (cum este cazul Allianz - Țiriac sau al Generali).


Adâncirea pierderii per ansamblul pieței, comparativ cu revirimentul din 2014, a avut loc în pofida faptului că sectorul asigurărilor și-a reluat creșterea anul trecut, înregistrând o majorare de 8,2% a volumului primelor brute subscrise, până la 8,75 miliarde de lei. Rezultatele financiare ale mai multor jucători au rămas însă sub presiunea determinată de gradul ridicat de dependență față de asigurările auto, respectiv de rata mare a daunei (peste 90% pe segmentul RCA). Rata daunei combinată pe segmentul RCA s-a ridicat anul trecut la 129%, reflectându-se în mod direct în deteriorarea rezultatului financiar la nivelul întregii piețe de asigurări.


Pierderea netă de 267,6 milioane lei înregistrată de piață în 2015 este cu mult mai mică decât rezultatul negativ de 1,4 miliarde lei din 2013, însă oglindește în continuare costurile aferente reechilibrării modelelor de business ale asigurătorilor, precum și urmărirea cu strictețe de către ASF a modului în care sunt aplicate normele de prudențialitate și de solvabilitate pentru asigurarea stabilității sistemului asigurărilor și protejarea intereselor consumatorilor.


Citiți aici situația rezultatelor financiare raportate de societățile de asigurare care au deținut autorizație de funcționare în cursul anului 2015.