Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc , conform definitiei ABE (Autoritatea Bancara Europeana) a scazut in luna mai la doar 12,4%, cu o jumatate de punct fata de luna precedenta, cand era 13,11%, si cu sapte puncte procentuale fata de mai 2015, cand ajungea la 19,5%.
Cu toate acestea, volumele de credite neperformante recunoscute de banci stabilesc noi recorduri de crestere, intrucat acestea sunt scoase in afara bilanturilor, de unde sunt recuperate prin executari silite sau vandute recuperatorilor de creante.
Procesul de reducere a ratei neperformantelor prin scoaterea acestora in afara bilanturilor, cu posibilitatea de a fi recuperate de catre banci si nu de a renunta la ele, cum prevede sistemul de raportare IFRS, a fost initiat de catre BNR in vara lui 2014.
Totalul sumelor restante inregistrate de firme si persoane fizice la creditele cu valori de peste 20.000 de lei obtinute de la banci au crescut usor in luna mai, cu 0,9%, echivalentul a 271 milioane lei, la un total de 30,111 miliarde lei, conform datelor inregistrate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR.
Restantele persoanelor fizice au scazut usor, cu 53 milioane lei, la un total de 6,137 miliarde lei, ceea ce inseamna ca firmele sunt cele care au inregistrat restante in crestere cu peste 300 milioane lei. (vezi aici detalii)
De asemenea, numarul restantierilor cu intarzieri de peste 30 de zile la credite raportati de 31 de banci si 26 de IFN-uri care i-au imprumutat a crescut cu 10694 de persoane in luna mai, la un total de 739.513 persoane, cel mai ridicat nivel din 2013 pana acum, arata datele publicate de BNR. (vezi aici detalii)