Ministerul Finantelor a atras depozite la o saptamana de 360 milioane euro cu o dobanda de 12,31% pe an |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-17 18:24 |
|
Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a atras luni depozite la o săptămână de 1,35 miliarde lei (circa 360 milioane euro), pentru care va plăti o dobândă medie de 12,31% pe an, ca să acopere nevoia de resurse pe termen scurt, a declarat, pentru NewsIn, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu.
"Pentru acoperirea necesarului de resurse pe termen scurt, Trezoreria statului a atras din piaţa monetară depozite în suma de 1.350 milioane lei, cu o maturitate de şapte zile, la o rata medie a dobânzii de 12,31% şi o maximă de 14,25%", a spus şeful Direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din cadrul MEF.
Banii sunt necesari pentru finanţarea temporară a unui decalaj între cheltuieli şi încasarea veniturilor. "Trezoreria foloseşte ca instrument de asigurare a resurselor necesare efectuării plăţilor din sectorul public atragerea de depozite de pe piaţa monetară interbancară, operaţiune ce este efectuată cu eficienţă şi în condiţii de control şi limitare a riscurilor de finanţare", a mai spus Nanu.
Bugetul de stat consolidat înregistra un deficit de circa 1,5% din PIB după primele zece luni, potrivit unei declaraţii recente a ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.
Pentru această săptămână, Finanţele au anulat emisiunea de obligaţiuni benchmark cu scadenţă la 3 ani de joi şi au decis să emită, miercuri, certificate de trezorerie pe 3 luni, argumentând că tendinţa în piaţă este pentru finanţări pe termene scurte. Astfel, MEF va emite pe 19 noiembrie certificate cu o valoare anunţată de 700 milioane lei.
Ministerul Economiei şi Finanţelor şi-a propus să atragă în noiembrie 3 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark şi certificate de trezorerie, după ce la cele două emisiuni din această lună, ministerul a vândut obligaţiuni cu maturitate la cinci ani în valoare de 190,8 milioane lei (circa 51,4 milioane euro), la care va plăti un randament mediu anual de 12,65%, precum şi certificate cu discont pe şase luni de 770,62 milioane lei (aproape 201 milioane euro), cu un randament mediu anual de 13,69%.
Dobânzile plătite de Finanţe au urcat semnificativ în ultimele luni, pe fondul creşterii dobânzilor din piaţa monetară, după ce banca centrală a majorat dobânda cheie de la 7% anul trecut până la 10,25% în prezent.
|
|