Bancile acorda mai multe credite populatiei decat firmelor, datorita cresterii veniturilor disponibile ale angajatilor, care primesc majorari de salarii si sunt stimulati de reducerile de preturi sa consume mai mult.
Dupa cum se vede din grafic, in 2013, cand PIB-ul Romaniei avansa puternic la peste 5% pe an, creditele in lei pentru firme erau duble comparativ cu acest an, insa odata cu diminuarea ritmului de crestere economica, au coborat ulterior la nivelul creditarii populatiei, mentinandu-se insa usor peste nivelul acestora.
Din iunie 2015, dupa cum se vede, odata cu scaderea TVA-ului la alimente, creditarea populatiei a explodat, tragand dupa ea si finantarea companiilor. In urmatoarele luni, dupa stingerea euforiei din iunie si iulie, nivelul creditarii populatiei si firmelor s-a uniformizat la niveluri mai mici, insa mai mari decat in anii precedenti.
In acest an creditarea populatiei a explodat din nou, lasand in urma firmele, odata cu reducerea in continuare a cotei generale de TVA, insa si in contextul legii privind darea in plata, care a determinat oamenii sa se inghesuie la creditele Prima Casa.
Bancile au acordat in luna aprilie credite noi in lei in valoare de aproape 4,5 miliarde lei, usor sub nivelul din luna martie, de 4,8 miliarde lei, dar cu 40% mai multe decat in aprilie 2015, cand valoarea acestora atingeau doar 3,2 miliarde lei, arata statisticile BNR.
Volumul creditelor in lei acordate populatiei s-a ridicat la 2,7 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai multe decat finantarile pentru firme, de doar 1,8 miliarde lei.
Vezi aici detalii despre volumele de noi credite acordate de banci populatiei si firmelor in aprilie.