Problema legii privind darea in plata reclamata de toate autoritatile locale si europene, inclusiv BCE si FMI, este ca bancile suporta pierderi din diferenta dintre valoarea caselor primite de la clienti si cea a creditelor ce urmau sa fie rambursate, asadar clientii lor beneficiaza de castiguri, deci de un venit ce trebuie impozitat, conform Codului Fiscal.
E atat de logic incat doar sustinatorii legii privind darea in plata pot veni cu o pretentie la fel de absurda ca respectiva lege, afirmand ca ei de fapt au pierderi, nu castiguri.
Argumentul lor este un sofism cinic: “pierdem un imobil.” De fapt, ei castiga diferenta dintre valoarea imobilului si datoria ce o au la banca.
Sustinatorii legii darii in plata mai sustin ca de fapt bancile nu au pierderi, acestea fiind compensate de castigurile nemeritate pe care le-au obtinut pana acum din dobanzi si comisioane abuzive si din cursul valutar.
Numai ca problema clauzelor abuzive si a cursului valutar, precum si cea a clientilor care nu-si mai pot plati creditele, trebuie tratate separat de principala problema a darii in plata.
Bancile platesc atunci cand ANPC sau o instanta de judecata constata ca au practicat dobanzi si comisioane abuzive. Iar daca din cauza cursului valutar beneficiarii creditelor au ajuns supraindatorati, trebuie luate masuri pentru impartirea poverii in mod egal, corect, intre banca si client, din simplul motiv ca nimeni nu poate anticipa evolutia cursului valutar.
Rezolvarea problemei clientilor supraindatorati nu ar fi trebuit sa se faca printr-o lege care anuleaza principiul economic, moral si legal al rambursarii unei datorii, asa cum face legea darii in plata, ci printr-o lege de protectie sociala, care sa se adreseze doar acelor clienti care trebuie ajutati.
Cand imprumuti bani, trebuie sa dai inapoi acei bani, conform contractului, nu casele ipotecate drept garantii. Indiferent de valoarea acestora. Iar daca apreciezi ca dobanzile si comisioanele pentru credit sunt prea mari iar ratele au crescut prea mult din cauza cursului, poti recurge la alte legi civile si de protectie a consumatorului.