BRD a majorat avansul necesar pentru creditele imobiliare in lei de la 15% la minim 35% din valoarea locuintei, pentru imprumuturile cu valori sub 250.000 de euro, care este pragul pentru care se poate aplica legea privind darea in plata, ce urmeaza a intra in vigoare din 13 mai.
Pentru creditele cu valori mai mari, avansul a fost mentinut la 15%.
In martie, pe fondul dezbaterilor asupra legii privind darea in plata, BRD a majorat avansul la creditele ipotecare in euro, de la 25% la 40%, un gest mai degraba simbolic, intrucat creditele in euro sunt restrictionate de catre BNR, putandu-se acorda doar celor care primesc venituri in valuta.
Acum, BRD a scos din oferta sa creditele imobiliare in euro.
Tot astazi, si Alpha Bank a decis sa majoreze atat avansul cat si dobanzile la creditele imobiliare, aceasta fiind a sasea banca, dupa Raiffeisen Bank, Bancpost, BRD, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank care restrictioneaza creditele imobiliare dupa aparitia proiectului de lege privind darea in plata a caselor ipotecate. (vezi aici detalii)
Bancherii si BNR au avertizat ca daca legea privind darea in plata se va aproba, bancile vor fi nevoite sa majoreze atat avansul la credite, cat si dobanzile, pentru a limita riscurile in cazul in care clientii vor dori sa scape de datorii predand bancii cheile casei ipotecate.
Ratele lunare la creditele ipotecare in lei vor creste cu 44% iar la cele in euro cu 41%, daca se adopta legea privind darea in plata, se arata intr-o prezentare a viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea.
Asta dupa ce timpul de asteptare pentru strangerea unui avans majorat la cel putin 35% va creste la 7,9 ani, fata de 3,8 ani in prezent pentru un avans de 15% la creditele imobiliare standard sau 1,3 ani pentru un avans de 5% la creditele Prima Casa. (vezi aici detalii)
Legea privind darea in plata se aplica doar creditelor imobiliare standard, nu si creditelor Prima Casa, care au fost excluse din forma finala a legii publicata in Monitorul Oficial.