BCR nu are credite in franci elvetieni, care au cel mai ridicat risc in cazul aplicarii legii privind darea in plata. Cea mai mare banca romaneasca are insa o alta problema cu creditele imobiliare acordate inainte de criza, in special in euro: clauzele abuzive referitoarea la dobanzi si comisioane, reclamate de multi clienti, unii prin procese in justitie, care se judeca de multi ani.
Banca a decis sa incheie aceste dispute pe cale amiabila, printr-o campanie de diminuare a dobanzilor, initiata in vara trecuta, care s-a dovedit de succes, dupa cum spun reprezentantii BCR. Insa pana cand toate disputele in justitie nu se vor fi incheiat, banca nu va avea linistea si increderea clientilor si publicului.
Din totalul soldului de credite brute de 38,1 miliarde lei acordate de BCR clientilor sai, imprumuturile pentru populatie se ridicau la valoarea de 18,8 miliarde lei la finalul lui 2015, conform rapoartelor financiare publicate de banca.
Provizioanele constituite de BCR pentru creditele restante si neperformante se ridica la 5,5 miliarde lei, astfel ca volumul creditelor nete este de 32,5 miliarde lei.
Provizioanele pentru creditele populatiei au o valoare de 1,5 miliarde lei, astel ca soldul creditelor nete pentru gospodarii era de 17,3 miliarde lei la finalul lui 2015.
Valoarea expunerilor subcolateralizate se ridica la 23,8 miliarde lei, dintre care colateralul are o valoare de 8,7 miliarde lei.
Expunerea restanta dar nedepreciata este de 2,1 miliarde lei, din care colateralul are valoarea de 1,1 miliarde lei.
Expunerile depreciate sunt in valoare de 6,2 miliarde lei, din care 1,7 miliarde lei este colateral.
Expunerile garantate cu proprietati imobiliare locative se ridicau la 6,1 miliarde lei la finalul lui 2014, conform raportului de transparenta.