Sefii Raiffeisen Bank International (RBI) dezvaluie ca subsidiara din Romania a inasprit usor si conditiile de acordare a creditelor Prima Casa, din cauza legii privind darea in plata, dupa ce a majorat avansul la creditele imobiliare standard.
Karl Sevelda, CEO-ul RBI, Johann Strobl, seful riscului si CFO-ul Martin Grull au raspuns, in cadrul conferintei cu analistii de la Londra, unor serii de intrebari referitoare la riscurile adoptarii legii privind darea in plata in Romania si procesele privind clauzele abuzive din contractele de credit.
Sevelda a spus ca Raiffeisen Romania detine in total credite ipotecare in valoare de 1,35 miliarde euro, din care jumatate sunt in euro iar un sfert in franci.
In raportul bancii se arata ca valoarea creditelor in franci acordate de Raiffeisen in Romania se ridica la echivalentul a 326 milioane euro la finalul lui 2015.
Sevelda a precizat ca legea privind darea in plata a suferit doua modificari importante la Senat, dupa ce a fost intoarsa de la aprobare de catre presedintele Iohannis: s-a introdus plafonul de 150.000 de euro si ar urma sa se aplice doar imobilelor in care locuiesc clientii bancii.
Dar cum nu se stie inca varianta finala a legii, inca nu se poate face o estimare a impactului acestuia, a adaugat Sevelda.
Intrebat cum ar putea afecta banca aceasta lege, atat in privinta creditelor vechi, cat si a productiei de noi credite, Strobl a raspus ca portofoliul de credite a Raiffeisen Bank Romania nu este de o calitate slaba.
„Daca ati intreba expertii daca clientii bancilor ar apela la lege, ar raspunde ca s-ar putea ca unii sa vrea sa plece din case, dar nu multi, pentru ca, de exemplu, daca valoarea creditului e 110% din valoarea casei (loan to value – LTV), nu ar fi suficient de stimulativ pentru a te muta din casa, dupa ce iei in calcul costurile suplimentare“, a spus Strobl.
In privinta creditelor noi, a adaugat el, sunt doua tipuri: creditele Prima Casa, subventionate de stat cu garantii, care vor fi mentinute neschimbate chiar daca se adopta legea, poate doar putin modificate, dar pentru restul avansul va fi mai mare. (Raiffeisen Bank a majorat deja avansul la aceste credite)
Strobl a fost intrebat care este ponderea creditelor ipotecare cu un LTV in jur de 100%, pentru a vedea efectele aplicarii legii si daca banca va modifica si oferta de creditare Prima Casa, pentru ca sunt incluse in lege si aceste credite, in prezent.
El a spus ca nu stie acum cifra, dar va reveni cu ea.
„Prima casa stiti cum functioneaza: guvernul acorda garantii pentru o parte din credit, de aceea am modificat doar putin, in principal criteriile de acordare a creditelor, insa continuam sa acordam credite si urmarim cum evolueaza piata, dar situatia este buna, preturile imobilelor sunt stabile, iar daca avem si garantia statului, riscul este mic“, a adaugat seful riscului de la RBI.
Sefii RBI au fost intrebati si de problema clauzelor abuzive din contractele de credit, mai exact cate credite au fost modificate pana acum si cu cat vor fi reduse dobanzile.
Grull a spus ca nu are cifrele acum, dar a precizat: „Am facut anul trecut ceva provizioane, pentru posibile procese pierdute, dar inca nefinalizate, dar cifra e mica, insa vom vedea cate provizioane va trebui sa facem in acest an, dar pana acum nu vedem ca poate fi o amenintare majora pentru stocul de neperformante, dar ramane de vazut, totusi.“