www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum incalca legea bancile, prin poprirea alocatiilor si indemnizatiilor pentru copii

Autor: Bancherul.ro
2016-03-13 22:39

Mai multi clienti ai unor banci, printre care Raiffeisen Bank, ne-au semnalat, pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora, ce le-au fost poprite (blocate) conturile si le-au fost luati de catre banca banii din alocatiile si indemnizatiile pentru cresterea copiilor, cu toate ca legea interzice acest lucru.


Conform Codului de procedura civila, “alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.”


Cu toate acestea, in mai multe cazuri, Raiffeisen Bank a poprit conturile de alocatie sau indemnizatie pentru copii, la cererea executorilor judecatoresti, si a virat sumele de bani destinate cresterii copiilor in conturile creditorilor la care clientii bancii aveau datorii.


Dupa ce am primit respectivele reclamatii, am contacat reprezentantii bancii pentru a cere explicatii si lamuriri cu privire la aceasta problema.


Raspunsul Raifffeisen a fost urmatorul: “Banca nu verifica ce incasari urmeaza sa intre intr-un cont si de
unde, deorece sunt setari automate pe contul clientului, iar sumele intra din surse diverse. Atunci cand banca, conform legii, trebuie sa instituie o poprire pe un cont, o face automat; Cientul poate sa ne instiinteze ca va intra o suma si in valoare de cat anume sub forma de indemnizatie copil si atunci noi setam in aplicatie sumele ce urmeaza sa intre din acea sursa, pentru a nu fi aplicata poprirea si pe acele sume.”


E greu de crezut, insa, ca o banca isi permite sa incalce legea, scuzandu-se ca nu stie provenienta unor bani care intra in contul clientilor, mai ales ca este vorba de niste ajutoare sociale care sunt virate de catre institutiile statului, asadar furnizorul respectivilor bani apare clar in extrasele de cont ale bancii.


Iar in multe cazuri, banca a blocat conturi in care intrau doar alocatia sau indemnizatia pentru copil.


Si totusi, o face, cu scuza ca nu stie de unde vin banii si ca efectueaza procedura de poprire in mod automat, fara sa se mai deranjeze sa verifice de unde vin banii, daca nu cumva este vorba de bani pentru copii, ce nu pot fi retinuti.


In realitate, banca este obligata de lege sa verifice sursa respectivelor sume de bani, astfel incat sa evite retinerea acestora, conform dispozitiilor Codului Civil.


Ce spune Uniunea Executorilor Judecatoresti


Pentru ca una dintre scuzele bancii este ca respecta ordinele venite de la executorii judecatoresti, am vrut sa clarificam si acest lucru, astfel ca am intrebat Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) cand si cine trebuie sa identifice sumele de bani care nu pot fi retinute dintr-un cont poprit: banca sau executorul judecatoresc?


Raspunsul UNEJ este urmatorul:


“La momentul infiintarii popririi, un executor judecatoresc are cunostinta doar de conturile bancare ale debitorului, respectiv unitatile bancare la care debitorul/debitorii au deschise conturi, fara ca acestea sa fie individualizate intr-un anumit fel, sau fara sa contina mentiuni aditionale si detaliate cu privire la natura sumelor aflate in respectivul cont bancar. In aceste circumstante, este evident faptul ca executorul judecatoresc, in indeplinirea atributiilor de serviciu, dispune de informatii limitate cu privire la disponibilul aflat in conturile unui debitor poprit, luand la cunostinta destinatia sumelor anterior mentionate strict in ipoteza in care este informat de catre institutia bancara in acest sens, respectiv de catre debitor.


Pe aceasta cale, va informam ca dispozitiile art.781 alin. 5 din Codul de procedura civila stabilesc veniturile care nu sunt supuse urmaririi, aceste reguli neputand fi extinse asupra conturilor bancare poprite, intrucat in acestea se pot regasi diferite sume, a caror provenienta nu este cunoscuta de catre executorul judecatoresc la momentul infiintarii popririi si care poate fi cunoscuta doar in momentul aducerii la cunostinta acestuia de catre parti, respectiv de catre institutia bancara”.


Asadar, cum este si firesc, daca banca ar face efortul sa comunice executorilor judecatoresti ca in contul poprit se afla alocatii si indemnizatii de copii, ce nu pot fi retinute, nu ar mai aparea aceasta problema si nenumaratele reclamatii ale clientilor bancilor.


Revoltator este faptul ca la unele banci, precum Raiffeisen Bank, apar si cazuri in care nu numai ca respectivele conturi au fost poprite, cu toate ca in ele se aflau doar alocatii sau indemnizatii pentru copii, dar banii au fost si transferati catre diversi creditori.


Motiv pentru care recomandam clientilor bancilor care se afla in astfel de situatii sa faca o plangere la banca pentru remedierea situatiei si pot cere chiar despagubiri in cazul producerii unor prejudicii.