Bursele ruse au pierdut un trilion de dolari de la inceputul lunii mai |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-13 15:51 |
|
Bursele ruse s-au prăbuşit cu peste 75% şi au pierdut peste un trilion de dolari în timpul mandatului lui Dmitri Medvedev, respectiv de la începutul lunii mai, întrucât investitorii au vândut activele din cauza temerilor că economia se îndreaptă spre cea mai gravă criză din ultimul deceniu.
Bursele de acţiuni, obligaţiunile şi rubla s-au prăbuşit, deşi au înregistrat o scurtă perioadă de entuziasm după ce Medvedev a depus, la 7 mai, jurământul de investire în funcţia de preşedinte al Rusiei, transmite Reuters.
Piaţa de capital RTS, unde cotaţiile acţiunilor sunt exprimate în dolari, a arătat că valoarea capitalizării bursei a scăzut cu peste un trilion de dolari de la maximul atins la 19 mai, sub 400 miliarde de dolari.
Criza a redus încrederea investitorilor, care era deja afectată de o serie de conflicte desfăşurate la nivelul corporaţiilor ruse, de temerile privind intervenţia statului în diverse companii şi de războiul din Georgia.
"Lucrurile sunt cât se poate de rele: piaţa rusă nu mai funcţionează. Motivele principale sunt evidente: ceea ce se întâmplă pe plan global, în special cu preţurile mărfurilor, şi chestiunile politice din Rusia", a afirmat James Beadle, manager de active la Pilgrim Asset Management, care investeşte în acţiuni şi obligaţiuni.
Criza au subminat ambiţia oficialilor de la Kremlin de a transforma Rusia într-un lider al sectorului financiar mondial şi a evidenţiat slăbiciunile economiei ruse, care se bazează în mare măsură pe exporturile de petrol, gaze şi resurse naturale.
Preţul ţiţeiului rus a scăzut de la recordul de aproximativ 140 de dolari pe baril atins la jumătatea lunii iulie, sub 50 de dolari pe baril joi, cea mai scăzută valoare de la începutul lui 2007, din cauza temerilor privind evoluţia cererii în contextul crizei mondiale.
Capitalizarea Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, în funcţie de rezerve, a scăzut cu 270 miliarde de dolari de la finele lunii mai, ajungând sub 100 miliarde dolari.
MICEX, cea mai lichidă bursă din Rusia, a fost oprită spre finele şedinţei de marţi, iar tranzacţiile s-au reluat joi dimineaţă, doar pentru a fi însă stopate din nou după numai 35 de minute. Tranzacţiile au fost reluate după o oră, iar la 10:15 GMT, indicele MICEX scăzuse cu 9%, la 591,05 puncte, după ce a atins un minim al şedinţei de joi de 536,66 puncte.
De asemenea, indicele RTS a coborât cu până la 5% joi, declanşând o oră de suspendare a tranzacţiilor.
Piaţa bursieră din Rusia se află în prezent în ceea ce unii investitori o numesc "spirala morţii". Randamentele obligaţiunilor de stat au crescut semnificativ şi banca centrală a fost forţată să vândă zeci de miliarde de dolari, pentru a sprijini rubla.
Problemele amintesc de devalorizarea rublei din anul 1998 şi de faptul că Rusia a intrat în imposibilitate de plată pentru datorii de 40 miliarde de dolari, situaţie care a condus la apariţia volatilităţii pe pieţele mondiale.
Economiştii consideră că ieftinirea petrolului ameninţă un ciclu de dezvoltare şi stabilitate economică de zece ani, pe care fostul preşedinte Vladimir Putin, în prezent premierul Rusiei, a implementat-o după haosul din anii 1990.
Rusia a înregistrat în octombrie ieşiri nete de capital de 50 miliarde dolari, valoare record, iar rezervele de aur şi valută au scăzut cu peste 100 miliarde de dolari în ultimele trei luni.
|
|